Jedlé, nebo jedovaté?
Jsme obklopeni nezměrným množstvím přírodní, nefalšované a zdravé potravy. Ale pozor: nezaměňte mezi planými rostlinami jedlé druhy s jedovatými! Lákavě rudé plody se třpytí na keři, voňavé byliny lemují cestu v širokých pásech – ale mohu je skutečně jíst? Kdo by chtěl sklízet dary přírody, měl by si být úplně jistý tím, co sbírá.
POZORNĚ SE DÍVEJTE - Jedlé a jedovaté druhy jsou detailně popsané, takže je každý může rozeznat.
POZOR NA ZAMĚNITELNÉ DRUHY - Zvlášť důkladně upozorňujeme na druhy, u kterých kvůli jejich podobnosti hrozí záměna.
PROSTĚ CHUTNÉ - S pomocí jednoduchých receptů dokážete zpracovat sklizeň přírodních darů.
PŘIROZENÉ A ZDRAVÉ
Planě rostoucím bylinám a plodům se daří růst i bez hnojiv a jedů, neboť se za miliony let perfektně přizpůsobily svým přirozeným stanovištím. Takzvanými sekundárními rostlinnými látkami se každý druh plané rostliny individuálně a přirozeně brání ultrafialovému záření, dešti, žravým nepřátelům, houbám a bakteriím. Tyto nefalšované a prapůvodní účinné látky jsou tím, co způsobuje mimořádně rozmanité chuťové variace jednotlivých planých rostlin. A kromě toho jsou tyto látky pro nás také vysloveně zdravé.
VYCHUTNÁVAT SI, ANIŽ BYCHOM TOHO LITOVALI
Přesto ne vše, co v přírodě roste, je pro nás lidi automaticky také zdravé a poživatelné. Touto knihou bychom vám chtěli dát do ruky praktického průvodce, který vám spolehlivě pomůže v rozlišení jedlých rostlin od druhů nepoživatelných, nebo dokonce jedovatých.