Na tchyni majitele soukromé detektivní kanceláře Janu Brodskou se obrátila bohatá Američanka s prosbou, aby vyšetřila smrt jejího bratra, který náhle zemřel po obědě v pražské restauraci.
Pitva prokázala, že se otrávil prudkým jedem, ale nepodařilo se zjistit, jak se tento jed dostal do jídla. Vše nasvědčovalo tomu, že šlo o sebevraždu. Jana Brodská však při svém pátrání náhodou objevila, že na totožnou otravu po večeři ve vinárně v Brně zemřel redaktor regionálních novin a že stejně údajně spáchal sebevraždu majitel servisu elektroniky, jehož tělo objevili v Jizerských horách. Protože zemřelí neměli nic společného, pohybovali se v jiném prostředí, měli odlišné rodinné zázemí a zdánlivě neměli ani společné známé, dospěli kriminalisté k závěru, že to byly sebevraždy. To by se však ve vyšetřování nesměla angažovat Jana Brodská...