Jakmile mladá Američanka vložila do úst první sousto šťavnatého bifteku provoněného
pepřovou omáčkou, rozhodla se hodit všechno za hlavu a začít nový život
v nejromantičtějším městě na světě, po boku „mimozemšťana“ s podivným jménem.
Elizabeth se přestěhuje do Gwendalovy pařížské garsonky v „drsné“ čtvrti a je vržena
do světa rušných tržnic pod širým nebem i elegantních bister. Učí se kuchat svou první
rybu (s malou pomocí Jane Austenové) a tišit stesk po domově (za asistence čokoládového
koláče). Zakouká se i do místního řezníka (jenž se nebezpečně podobá Mattu Dillonovi).
Hrdinka zjišťuje, že čím hlouběji proniká do francouzské kuchyně, tím více před
ní začíná sama Paříž odkrývat svá tajemství. Dospívá k poznání, že francouzská kultura
se podobá dobře dozrálému sýru – člověk vidí jen svrchní kůrku, dokud se neprořízne
k lahodně pikantnímu vnitřku.
Kniha je okořeněná recepty na vybrané lahůdky, jakými jsou letní ratatouille, tatarák
z mečouna, kachní prsíčka s ostružinami, jehněčí na pomeranči a badyánu, či čokoládové
koláčky.