Pestrý jídelníček prospívá každému — lidem i ekonomikám.
Chod státu, společnosti i našich životů do velké míry určuje ekonomika: hladina inflace, úrokové sazby, měnová politika a tak dále. Čím se však řídí samotné hospodářství a všechny jeho dimenze? Obyčejný člověk se často může cítit zavalen koncepty, čísly a ukazateli a někdy mu nezbývá než důvěřovat expertům. Odborníci jsou však také jenom lidé. A tak v návaznosti na politický vývoj posledních desetiletí možná došlo k nevyhnutelnému — světové ekonomiky se v současnosti převážně řídí dominantní ekonomickou doktrínou volného a neregulovaného trhu. Ale stejně jako člověku, i hospodářství jednotvárnost škodí.
Ekonom Ha-Joon Chang se pokouší ukázat, že přemýšlení o ekonomice nemusí být pouze záležitostí pro pár zasvěcených a že je příliš důležitá na to, aby ji obestřel laikům nepřístupný expertní jazyk. Ve své čtivé knize Stravitelná ekonomie vysvětluje ty nejzásadnější ekonomické koncepty na příkladu něčeho, co je blízké každému — na jídle a jeho příběhu. Dozvíte se leccos o čokoládě, kimčchi nebo ančovičkách a zároveň o produktivitě práce, nesamozřejmé volnosti trhů nebo automatizaci. Ha-Joon Chang tak zábavně boří mnohé ekonomické mýty, aniž zabředá do odborné hantýrky. A taky vám dělá chutě…