Po době ledové, kamenné, železné
a bronzové vládne světu doba koktejlová.
Je zdrojem mnohých radostí a někdy
také starostí – na obou stranách barového
pultu.
Zatímco pro stranu barmanů
vznikly již stovky příruček,
pro stranu hostů vlastně ani jedna.
Přitom otázek a pochybností tu je
spousta! Pít koktejl brčkem nebo přímo
ústy? Sníst třešničku před napitím
nebo až po něm? A co tím barman
myslí, když se ptá, zda si přeji koktejl
suchý nebo polosuchý? Co znamená on
the rocks? Proč v jednom baru mám ve
sklenici s Mojitem drcený led a v jiném
jednu obrovskou ledovou hroudu? Jak
se má člověk vyznat v barovém menu,
v němž je na tři stovky koktejlů? Jak to,
že London Dry Gin nemusí být nutně
vyroben v Londýně?
Odpovědět je ambicí knížky autora,
jenž působil za barovými pulty téměř
čtyřicet let.