Připojte se k Jamesi Martinovi a zkuste vařit jako on. Kuchařka Britské dobrodružství Jamese Martina je o vaření, ale i o cestování po překrásných místech Velké Británie. Vyzkoušejte hřebenatky z Orknejí, jehněčí jako umí v Lancashiru, stoutu jako ze Severního Irska nebo perličku z Devonu. Podívejte se do Skotska za lovci krabů, kteří vzdorují moři, aby ulovili ty nejlepší kraby, jací se dají sehnat a zjistěte, jak profesionální sběrači pádlují v malých lodičkách podél rozervaných břehů Walesu. A to zdaleka není všechno. Kromě přehledných a podrobných receptů doplněných fotografiemi v knize najdete i obrázky z cest po Británii.
Tahle úžasná pestrá hostina má 80 chodů a v knize Britské dobrodružství Jamese Martina najdete 80 receptů, které můžete vyzkoušet, kdykoliv budete chtít. Recepty jsou přehledně rozděleny do šesti kapitol: Předkrmy a chuťovky, Ryby, Mořské plody, Drůbež a pernatá zvěř, Maso a Dezerty a moučníky. Každému receptu je věnovaná dvoustrana. Na jedné stránce jsou potřebné suroviny, informace, pro kolik osob je pokrm určen a postup přípravy. Na druhé stránce je velká barevná fotografie hotového jídla. Někdy je fotografií víc a občas jsou recepty proloženy i fotografiemi okolí, krajiny, Jamese Martina při vaření a mnoho jiného.
Kdyby bylo jaro nebo léto, určitě bychom vyzkoušeli recept na některou rybí specialitu, mimochodem recept na lososa vypadá neodolatelně, ale tentokrát to vyhrál recept na čokoládový koláč s černým pivem. Možná to bylo podzimem, možná závislostí na čokoládě, možná tou zvláštní kombinací černého piva a tmavé čokolády, ale výsledek byl dokonalý a koláč zmizel během jednoho odpoledne. Chcete vyzkoušet? Tady máte recept:
Čokoládový koláč s černým pivem
200 g másla, 150 g hořké čokolády, nalámané na kousky, 200 ml černého piva (např. Guinness), 4 vejce, 340 g mouky, kypřící prášek.
Na polevu budete potřebovat: 400 g čerstvého smetanového sýra, 25 ml stoutu (černého piva), 200 g moučkového cukru, pár čtverečků čokolády k ozdobení.
Troubu předehřejte na 160 st. Hlubokou kulatou dortovou formu vyložte pečícím papírem. Do velké žáruvzdorné mísy vložte máslo, čokoládu a stout. Umístěte na hrnec se zvolna vroucí vodou (dno mísy se nesmí dotýkat hladiny). Prohřívejte, aby se máslo a čokoláda rozpustily. Pak mísu sejměte a obsah nechte mírně zchladnout. Ke směsi přidejte vejce a cukr a dobře prošlehejte, pak do ní zlehka zapracujte osmičkovým pohybem mouku s kypřícím práškem, abyste získali hladké těsto. Nalijte ho do připravené formy a pečte jednu hodinu. Před vyklopením nechte koláč vychladnout ve formě. Na polevu prošlehejte v míse dohladka smetanový sýr, stout a moučkový cukr. Naneste na koláč a rozetřete. Navrch najemno nastrouhejte čokoládu a podávejte.
Recept je jednoduchý, práce jde od ruky a výsledek opravdu stojí za to. Na fotkách můžete sami posoudit, jestli se nám to povedlo. Chuťově byl dokonalý. Jen ty hoblinky čokolády nahoře nejsou hoblinky, ale kakao. Čokoláda prostě už nezbyla…
Všechny recepty jsou popsány takto detailně, takže podle nich zvládne vařit i začátečník. Kniha Britské dobrodružství Jamese Martina vypadá exkluzivně, není to žádný drobeček a hodí se jako dárek i na prominentní místo do knihovny kterékoliv kuchařky. Z tolika receptů si každý vybere a u nás doma to určitě nebude poslední pokrm, který vyzkoušíme.
-ice-
Správa cookies
Webové stránky používají k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a personalizaci reklam soubory cookie. Využíváním našich služeb souhlasíte s používáním cookies.