VELKÁ PODZIMNÍ SOUTĚŽ nejen o zájezd za 10 000 Kč

Cesta z těsta - Velikonoční beránek

archiv revue
Blíží se Velikonoce a jedním ze symbolů tohoto svátku je beránek. V rodině, kde si na svátky nemohli dovolit jehněčí, se pekl sladký beránek ve formě. Většinou býval z piškotového nebo kynutého těsta. Jenže to rychle osychá. Podělím se s vámi o jednoduchý recept z třeného těsta.

Kuchařka Cesta z těsta je členěná na roční období, a tak se v ní budete lépe orientovat. Nejen že v této publikaci najdete spoustu skvělých a chutných receptů, ale také mnoho krásných fotografií. Hezky jsou v ní rozepsané zvyky a tradice, které nás v daném období čekají.

A teď už slíbený RECEPT NA VELIKONOČNÍHO BERÁNKA

Na středního beránka budete potřebovat:

60 g změklého másla

130 g cukru moučka

Vanilku nebo vanilkový cukr

3 celá vejce

250 g smetany ke šlehání

250 g hladké mouky

2 lžičky prášku do pečiva

100 g rozinek (nebo sušeného ovoce)

Troška rumu



Postup

Máslo, moučkový cukr a vanilku třeme do pěny. Do ní pak postupně zamícháme vejce. Pokud pracujeme s robotem, použijeme plochou metlu a střední rychlost. Když je těsto pěkně nadýchané a rozmíchané, přidáme střídavě asi natřikrát smetanu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Závěrem už jen ručně vmícháme rozinky nebo jiné sušené ovoce namočené v rumu,

Těsto nalejeme do formy řádně vymazané máslem a vysypané hladkou moukou. Pečeme v rozehřáté troubě na 175 °C podle velikosti asi 50 minut. Zda je hotovo, zkusíme špejlí. Pak vyklopíme na mřížku.

 

TIP

  •         Rozinky nebo sušené ovoce je lepší před použitím spařit na sítku vřelou vodou a naložit do rumu.
  •         Doporučuji do hlavičky beránka nalít těsto bez rozinek a až do zbytku zamíchat rozinky, ovoce a dolít, protože když beránkovi čouhá z oka nebo z čumáku kus rozinky, není to úplně estetické.
  •         Pokud nechcete mít bezhlavého beránka, nechte ho před postavením opravdu dobře vychladnout vleže na mřížce.
  •         Uvedené těsto je možné použít i na jiný tvar než beránka. Zkuste třeba zajíčka nebo bábovku. Rozinky můžete nahraďte kousky čokolády a celé zalijete čokoládovou polevou.

 
Beránek byl vynikající, doporučuji tento recept vyzkoušet na letošní Velikonoce. 


Tak šup do kuchyně!


- BLA -
Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty

Cesta z těsta

5.0 12
od 299

Cesta z těsta

0.0 0
od 299
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

Kniha Buchty po ránu 2 od Josefa Maršálka a Terezy Bebarové navazuje na úspěch první části oblíbené kuchařské série, jež se zaměřuje na pečení sladkých i slaných dobrot.
Celý rok s námi soutěžíte především o knihy, ale tentokrát můžete vyhrát něco jiného. V naší VELKÉ PODZIMNÍ SOUTĚŽI, která potrvá od 4. 11. do 17. 11. 2024, se máte na co těšit. Ceny jsou opravdu lákavé! Vyhrát můžete poukaz na zájezd v hodnotě 10 000 Kč od radynacestu.cz a balíčky s atraktivními cenami.
Emotivní a hluboký rozhovor, který drží Zuzana Burešová pevně ve svých rukou.