Výtečné jídlo, výborné víno, západ slunce nad umbrijskými kopci a obyčejný, ale přitom bohatý život místních žen… To vše na vás čeká v nové knize Marleny de Blasi, autorky bestselleru Tisíc dnů v Toskánsku.
Pravidelně každý čtvrtek večer se skupinka čtyř žen z italského venkova schází ve zchátralém kamenném domě v kopcích nad městečkem Orvieto. Tam – společně se svou přítelkyní Chou – vaří, zasedají ke skvělým večeřím při svitu svíček, pijí svá oblíbená místní vína a rozprávějí. Líčení společných večeří, oblíbených ingrediencí a receptů, jejichž tajemství je předáváno z generace na generaci, se prolíná s vyprávěním o životních osudech těchto čtyř žen – Mirandy, Ninuccii, Paoliny a Gildy –, které se autorce postupně svěřují se svými příběhy o lásce, ztracené i nalezené, o stárnutí, opuštění, střetech s mafií a pokrevní mstě. Kniha je určena všem, kdo mají rádi Itálii a všechno italské, a tisícům čtenářů, kteří si oblíbili Kábulskou školu krásy Deborah Rodriquezové, Jíst, meditovat, milovat Elizabeth Gilbertové nebo film Báječný hotel Marigold. Tato kniha je vyvrcholením autorčiných dvaceti let strávených v Itálii, kde žila, cestovala, vařila, jedla a pila, a samozřejmě obsahuje recepty těch nejlákavějších umbrijských pokrmů. Kniha je jízdenkou nejen do Itálie, ale i do lidského srdce.
Příběh ze slunné Itálie o krásném přátelství čtyř rozdílných žen, dobrém jídle a kultuře. Každý čtvrtek se čtyři přítelkyně scházejí v malém domku za městem, aby zde při svitu svíček zasedly k hostině, kterou si navzájem připravily z domácích surovin a toho, co dům zrovna dá. Pojí je vzácný druh přátelství a při jídle si vyprávějí své starosti, radosti a smutky. Každá z žen je jiná. Každá má něco za sebou a skrývá v sobě vlastní příběh. Někdy jsou to věci veselé, jindy smutné, ale přesto je to naplňuje a utváří z nich ženy, kterými jsou. Jsou jedinečné jako jejich pokrmy připravované s láskou pro ostatní.
Kniha Večery v Umbrii z nakladatelství Jota vás upoutá už samotnou obálkou. Před vámi se rozprostírají zelené pláně Toskánska s typickou haciendou v kopcích a jejími vysokými topoly. Kolem se vznáší lístky olivovníku, které tomu dodávají tu správnou atmosféru zvoucí ke čtení.
Samotný příběh je jako pohlazení. Seznamujeme se postupně s každou ženou a jako spojnice mezi nimi pluje Chou. Ta americká přistěhovalkyně, která přeci není Umbrijka a nezná správné postupy při vaření. Díky ní se dozvídáme, co tyhle ženy spojuje.
Každá je věkem jinde a i tím, co má za sebou v životě. Každá nám pomalu poodkrývá svůj příběh a vy tak na stránkách poznáváte nejen ji, ale i samotnou Itálii, její kulturu, dějiny a hlavně dobré jídlo. To je velké pojítko mezi nimi, a kniha se recepty jen hemží. Při čtení se vám až sbíhají sliny a cítíte tu vůni.
Já si knihu užila. Dávkovala jsem si ji po troškách jako klid po hektickém dni. Kniha nespěchá. Její příběh vás uklidňuje po namáhavém dni.
Seznamujete se s prostředím, ženami i přáteli hlavních hrdinek. Každá vám má co říct. Každá má svůj životní příběh. Někdy je to veselé povídání, jindy je vyprávění s kapkou smutku a hořkosti. Přesto a nebo právě proto vás to baví. Sledujete ty obyčejné vesnické ženy a vidíte svět očima, kterýma na něj hledí ony.
Mě samotnou bavilo číst i o jejich vaření. Jejich mnohdy prostá strava a to, jak z mála dokázaly vykouzlit opravdovou hostinu i pro mnoho přátel, kteří je při jejich setkání navštěvovali. Všude se to hemžilo chutěmi a vůněmi, které dráždí vaše smysly a vy cítíte, jak se vám sbíhají sliny při představě jídel. Tolik inspirace v jedné knize a na konci i pár receptů. Prostě báječné.
Knihu Večery v Umbrii nemohu soudit negativně. Tahle si to nezaslouží. Je vlídná, milá a má vám co nabídnout. V dnešní uspěchané době je fajn se začít do téhle pohodové knihy, kde na vás nekouká násilí z každé stránky. I tak ukazuje ze života hodně a je jen na vás, co z toho nakonec odnesete za zážitek.
Autor: Zdenka z Medvědí oázy