Webové stránky používají k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a personalizaci reklam soubory cookie. Využíváním našich služeb souhlasíte s používáním cookies.
Expertka na zdravé a účinné hubnutí radí, jak správně jíst a udržet si váhu.
Jak jste se dostala k profesi nutriční terapeutky? O výživu jsem se vždycky zajímala. Nejdříve jen pro sebe, abych zdravě jedla, a později se zdravá strava stala mým životním stylem, a nakonec i prací. Prošla jsem kurzy výživového poradce a brzy zjistila, že tyto kurzy nestačí. Abych mohla poradit různým lidem s různými stravovacími návyky a třeba i se zdravotními problémy, potřebovala jsem odbornější vzdělání. Na stará kolena ve 33 letech jsem se přihlásila na 1. LF UK, obor nutriční terapeut. Dnes je moje praxe už 16letá a práce se stala mým koníčkem. Moji klienti jsou mými přáteli a jídlo a vaření se stalo mou vášní.
Co si správně máme představit, když se řekne zdravý životní styl? Jde o spojení všech prostředků, které zdraví podporují, ne devastují. Za mě je to na prvním místě zdravá, vyvážená, pravidelná strava. Bohatá na kvalitní suroviny, domácí poctivou přípravu. Taková, na které si pochutnám já i zbytek mé rodiny... Za druhé pravidelný pohyb. Jsem člověk, který má rád změnu i ve sportu, dlouho nevydržím stále dokola provozovat jeden druh tréninku. Střídám jógu, posilovnu, běh, golf, kolo, podle počasí, nálady a ročního období. Neméně důležitý je kvalitní pitný režim. S vodou jsem neměla nikdy problém, sladké nápoje nepiji, protože mi nechutnají, ale to vínko, to je někdy boj... A poslední významný bod je spánek a protistresová opatření. Můj biorytmus mi nařizuje spát 7 hodin za den, bez tohoto odpočinku nemám na své aktivity sílu ani náladu. A stres odbourávám častými výlety, meditací a relaxem. Miluji masáže, četbu, výlety do přírody. Jak vypadá váš běžný den? Ráno vstanu okolo sedmé hodiny, cvičím jógu nebo se nasnídám a jdu na trénink do posilovny. Své pohybové aktivity mám ráda „odpravené“ hned z rána, ať na ně nemusím v průběhu dne myslet a stresovat se tím, že na ně už nemám čas. Po tréninku nebo snídani pracuji. Buď se setkávám s klienty osobně ve své kanceláři, nebo pracuji na své online poradně. Nikdy nevynechám oběd. Přinesu si jej z domova do kanceláře, a pokud pracuji na počítači doma, udělám si pauzu a nachystám si čerstvé jídlo. Jídlo je pro mě obřad. Nečtu u toho noviny ani nebrouzdám po internetu. Věnuji se sobě a svému talíři. Odpoledne pokračuji v práci. Moje práce je i vaření a focení jídel, natáčení videí. To si v poslední době nejvíce užívám. Taková byla i práce na kuchařce – kreativní, zábavná a nabíjející. Večer se věnuji rodině, synovi a zábavě.
Nikdy nehřešíte a nedáte si něco nezdravého? Ano. Hřeším na svých cestách. S manželem milujeme cestování, ráda ochutnávám krajové speciality, cizokrajné suroviny a koření. Ráda také z místních surovin vařím. Sama bych se nepovažovala za správného cestovatele, kdybych v Thajsku neochutnala Pad Thai, na Bali Beef Rendang nebo Nasi Goreng a v Provence bouillabaisse. To jsou mé hříchy, doma hřeším výjimečně, protože ani nemám s čím. Klasická sladká a smažená jídla nejím, protože mi nechutnají. Není čím hřešit.
V kolik hodin bychom si večer měli dát poslední jídlo? Snažím se jíst poslední jídlo 3-4 h před spánkem. Neuznávám diety, které přikazují jíst naposledy v 17 h. Do jedenácti bych umřela hlady. Jsou lidé, kteří nejdou spát před půlnocí a tento režim pak nedává smysl.
Zdravý životní styl není jen o jídle, ale také o pohybu. Co má na hubnutí větší vliv? Rozhodně jídlo hraje prim. Uvádí se, že tvoří 70 % výsledku. Já to na sobě můžu potvrdit. Kdybych ale „jen“ správně jedla a nehýbala se, neměla bych takovou kondici a postavu, jako mám. V mé dispozici není štíhlost „zadarmo“. Je to práce. A s přibývajícím věkem větší. Správnými pohybovými aktivitami však můžeme hubnutí akcelerovat, a to stojí za to úsilí.
Komu je určená vaše kniha Štěstí na talíři? Štěstí na talíři je pro všechny, kteří nechtějí držet drastické diety, a přitom touží vypadat dobře. Pro mámy, které potřebují shodit poporodní kila a chtějí, aby jejich děti jedly zdravě. Pro ženy, které se na rodinu teprve připravují, pro muže, kteří chtějí být v kondici a dobře se najíst. Je pro všechny. Každý si najde recepty, které se stanou jeho oblíbenými šlágry. Vím to, protože to 16 let slýchávám od klientů. …„můj syn miluje tohle a manžel zase tohle, a toto chutná našemu dědovi a tento recept chtěla kolegyně z práce“.
Blíží se Vánoce. Jak o těchto svátcích nepřibrat? Nezvlčet. Držet se zdravých základů. Vánoce jsou jen datum v kalendáři. Proč bych měla právě v tyto dny jíst jinak, více, nezdravě. Proč bych to dělala. I Vánoce se dají pojmout zdravě, a přitom noblesně a svátečně. Koneckonců v kuchařce Štěstí na talíři je jim věnována kapitola. Nechte se inspirovat.
Toto zboží již není možné objednat. Zboží bohužel nelze dodat, je úplně vyprodáno také u nakladatele. Nastavte si Hlídacího psa, abyste byli informování o případné změně.
„Manžel je Nebesy. Žena je Zemí. Manžel je sluncem, což jej činí stálým, jako je ona jasná koule. Žena je měsícem, ubývajícím a mizejícím, ale nevyhnutelně slabým. Nebesa jsou uctívána na obloze nad námi, země je dole, špinavá a šlape se po ní.“ – citace z knihy, str. 196 –
Sbírka Millennials obsahuje její populární texty (stejnojmenná báseň má na Instagramu 1,4 milionu zhlédnutí) a hluboký pohled do lidské duše, ve kterém se najde každý z nás. Čeká i s podpisem autorky Kateřiny Pokorné na 3 výherce!
Gabriela Končitíková se studiu odkazu Baťa věnuje sedmnáct let, je autorkou několika knih na toto téma, věnuje se přednáškové a lektorské
činnosti, působí jako ředitelka Nadace Tomáše Bati.