MUDr. David Frej: Rád bych napsal knihu, která by se zabývala samoléčebnými procedurami

archiv revue
Ve středu 24. ledna byl hostem Domu knihy MUDr. David Frej, který se zabývá léčbou chronických, zejména civilizačních nemocí, řešením vleklých zánětů v těle jako příčiny nemocí, výživou, detoxikací a regenerací organismu. Alternativní medicínu studoval v Albuquerque v Novém Mexiku, v Rakousku a v indické Puně. Založil také mezinárodní centrum vzdělávání v oblasti alternativní medicíny ADVANA.
MUDr. David Frej

„Po ukončení studia Lékařské fakulty Univerzity Karlovy jsem pracoval několik let jako lékař na interním oddělení. Na stáži v Londýně jsem se rozhodl studovat holistickou a přírodní medicínu, protože mě zajímala vždy individuální léčba i prevence. Můj systém vychází z kombinace východní a západní medicíny, funkční medicíny zaměřené na úpravu metabolismu a odstranění zánětu, detoxikace, individuální stravy včetně řešení potravinové intolerance a alergií. Přednáším o výživě, detoxikaci, civilizačních nemocích a přírodní medicíně. Pravidelně přispívám do časopisů jako Regenerace, Vitalita, Blesk a dalších periodik. Přečíst si můžete některou mou knihu.“

Stravou proti zánětu
Ve chvíli, kdy nás imunitní systém začne chránit proti toxinům a škodlivým látkám ve stravě, vodě nebo ovzduší, spustí se v našem těle zánět. Problém nastává tehdy, když v těle přetrvává a přechází do chronického stavu. Jak autor popsal ve své knize Zánět - skrytý zabiják, zvyšuje kaloricky bohatá, na živiny a antioxidanty chudá strava v současné konzumní společnosti tendenci k dlouhodobému a často neviditelnému zánětu a s ním spojených civilizačních nemocí, jako jsou alergie, autoimunitní nemoci, cukrovka, obezita, srdečněcévní nemoci, psychické poruchy nebo nádorová onemocnění. Tuto knihu autor připravoval na základě praktických zkušeností a moderních vědeckých poznatků. Zahrnuje srozumitelně popsané principy protizánětlivé stravy i originální a nutričně vyvážené recepty splňující zásady protizánětlivé stravy. Je návodem, který vám pomůže sestavit si vlastní jídelníček z potravin, které působí protizánětlivě a snižují riziko chronických nemocí. Najdete zde recepty pro všechny příležitosti, předkrmy, přílohy, saláty, polévky, hlavní jídla bezmasá i s masem a dezerty.

Přijel jste nám do Ostravy představit knihu Stravou proti zánětu. Lze chronickému zánětu zabránit čistě jen stravou?
Tak název knihy vyznívá až trochu akademicky, ale v podstatě je to napsáno velice laicky, aby to bylo srozumitelné. Dá se říci, že chronický zánět je příčinou většiny civilizačních nemocí. A toto se dá často vyloučit právě stravou.

Jak často je chronický zánět správně diagnostikován?
Bohužel neexistuje žádné doporučení, jak se má chronický zánět stanovit.

Změnil se přístup západní medicíny k alternativním druhům léčby?
U nás většina lékařů vidí alternativní léčbu jako nedůvěryhodnou. I Když můžeme polemizovat, co je alternativní.

Kniha je velice přehledná, obsahuje spoustu receptů a je zde mnoha rad, jak nepokazit ty správně vybrané potraviny. Jaké jsou ty největší zlozvyky?
Problém je v tom, že se špatně kombinují potraviny nebo používají nevhodné ingredience. Chuťově je to třeba v pořádku, ale vzhledem k působení na imunitní systém je to špatně. Je to hodně o kombinaci. Další věcí je to, že se nepoužívá dostatečně koření. Když se podíváte na tabulku antioxidantů, tak tam najdete ovoce a koření, které se u nás moc výrazně nepoužívá.

Jak ovlivní naše trávení a vstřebávání živin to, když často jíme ve spěchu a děláme kolem toho další činnosti?
Asi každý předpokládá, že jídlo v autě asi nebude ideální.

V knize mě velice příjemně překvapilo, kolik jídel má protizánětlivé účinky. Například mě překvapil vývar z kostí. Čím jídelníček pozitivně ovlivňuje protizánětlivé procesy?
Recepty jsou sestaveny tak, aby kombinovaly dva zajímavé přístupy a to středomořskou stravu a paleolitickou stravu. U každého je třeba sestavit jídelníček, aby odpovídal jeho konkrétním potřebám. Podobný efekt jako vývar z kostí má také kvašená zelenina, která má také velice pozitivní vliv.

Když se setkáváte s klienty a čeká je přechod z toho méně vhodného stravovacího stylu k tomu vhodnějšímu, co jim dělá největší problémy?
Největší problém je s psychikou. Pokud bereme čistě stravu, tak největší problém je omezení pečiva a jídel, které mají moučný základ. Pšenice a cukr působí na mozek jako opiát, vyvolávají závislost. Při pokusech bylo zjištěno, že cukr vyvolává osmkrát větší závislost než heroin. Další problém je, že jsme vychováváni jíst ke všemu chleba a pečivo obecně.

Máte nějaké náměty na další knihu?
Já připravuji třetí díl na téma zánětů. Je to opravdu velké téma a myslím si, že zaslouží podrobnější vysvětlení a zaměření se na byliny, které působí protizánětlivě a nejsou moc zmiňovány. Dále bych rád napsal knihu, která by se zabývala samoléčebnými procedurami a celkově přístupem ke zdraví.

Besedu moderovala: Sandra Procházková

Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština
Stravou proti zánětu
Čeština

Stravou proti zánětu

5.0 3
349 286
IHNED odesíláme
Čeština

Zánět skrytý zabiják

5.0 3
329 270
IHNED odesíláme
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

Jaké zajímavé knižní novinky můžete tento měsíc najít na pultech knihkupectví?
Upečte si spolu s Josefem a Terezou klasické narozeninové dorty, vynikající řezy na plech nebo jablečné koláče, ale i výzvy v podobě žloutkových věnečků a bezlepkového chleba. Třeba se právě vy stanete výhercem jedné ze 2 kuchařek, které máme připravené v naší soutěži.
Prémiový obsah
číst více
„Některé rány se nikdy nezahojí. Některé rány se nikdy nezacelí, nikdy se nezajizví. Ale čím jsme od těch ran dál, tím snáze se dokážeme usmát.“ – citace z knihy, str. 140 –