Anotace
Již před 2000 let se v Pompejích proslavila jedna výrobna omáčkou garum připravovanou ze směsi koření a ryb. Zaujetí a vynalézavost, jakou velcí kuchařští mistři v průběhu dějin gastronomie věnovali přípravě a objevům nových omáček, má v sobě až cosi kultovního. Dnes se často k pokrmu podává i několik omáček. Základem té nejjednodušší je světlá nebo tmavá jíška, kterou zředíme vodou, zeleninovým či masovým fondem, mlékem nebo vínem a provaříme. Omáčka je završením chuťového požitku. Kromě klasiky, kterou představují holandská, béarnská, remuládová nebo bešamelová omáčka, najdete mezi téměř 250 recepty omáčky, které zpestří domácí kuchyni a propůjčí jí originalitu. Studené dresinky a dipy, teplé omáčky k těstovinám, zelenině, rybě, drůbeži, masu a zvěřině, ale také sladké dezertní omáčky k nadýchaným zákuskům dodají pokrmům nový rozměr. Rychlé, lehké, smetanové, vařené, šlehané, pikantní, kořeněné, bylinkové, ovocné, exotické - omáčky s nádechem přepychu se mohou stát vaší rodinnou i hostitelskou chloubou.