VELKÁ PODZIMNÍ SOUTĚŽ nejen o zájezd za 10 000 Kč

Pavla Momčilová: „Mottem mých knížek je popularizovat správné a rozumné směry ve zdravé výživě.“

archiv revue
Pavla Momčilová je autorkou kuchařek o zdravé výživě pro děti a dospělé a také ředitelkou nakladatelství Medica Publishing. Povídali jsme si o jejím autorství, nakladatelství a samozřejmě zdravém způsobu života.
V Pamětním diáři k 30. výročí založení Tiskárny Havlíčkův Brod, a.s. jsem četla váš zajímavý příspěvek s názvem „Počátky soukromých nakladatelů v Čechách“. Kdy jste nakladatelství Medica Publishing založila a co vás k tomu přivedlo?
Nakladatelství Medica Publishing (zpočátku jen “Pavla Momčilová“) jsem založila v lednu 1990. Napsala jsem útlou knížku „Stručná celozrnná kuchařka“, kterou jsem v říjnu 1989 (před revolucí) nabídla vydavatelství Práce. Redaktor rukopis uznal za velmi aktuální, ale nakonec pravil: „K vydání by to bylo tak za 2 roky – musíme hlavně vydávat odborářské brožury!“.


Mezitím přišel Listopad 1989 a společenské změny. Začala jsem podnikat ve vystudovaném oboru „Plasty“ a taky hledat vhodné nakladatelství pro moji prvotinu. Tady mi kdosi poradil: „Vydej si tu knížku přece sama!“, a tak jsem byla brzy nejen autorkou první české kuchařky o zdravé výživě, ale i nakladatelkou.

Jak jste se dostala od oboru „Plasty“ ke zdravé výživě a ke psaní a vydávání knížek z oblasti výživy, gastronomie, zdravotnictví?
Mým nesplněným přáním bylo studium medicíny nebo ošetřovatelství, ale 50. léta mi to z politických důvodů neumožnila. A tak se zdraví člověka a hledání souvislostí mezi životním stylem, stravou, životem předků, bylinářstvím a alternativní medicínou, staly mým koníčkem. Aktivně jsem pracovala ve skupině Přátelé přírodní výživy. Zde byla pod tehdejším Svazem čs zahrádkářů ukryta celá řada významných lékařů, výživářů, naturopatů, vyznavačů alternativní medicíny, bylinářů, homeopatů apod. A tady se mi otevřely nové perspektivy, jak pomáhat lidem i bez zdravotnického diplomu a jak po Listopadu 1989 získat další medicínské a gastronomické vzdělání (na 1. Škole Tradiční čínské medicíny v Praze a na SOŠ společného stravování v Praze 3). Oboru „Plasty“ jsem zůstala věrná ještě 3 roky jako vedoucí pracovní skupiny ISO/TC61/WG18 (ISO – mezinárodní tvorba technických norem), nakonec jsem i tuto práci předala kolegyni z USA.

Do dnešního dne jste napsala a vydala více než 40 vlastních úspěšných titulů, máte několik spoluautorství a také jste vydala přes 15 děl českých i zahraničních autorů. Kde jste hledala inspiraci k literární tvorbě i k podnikání?
Inspiraci k psaní mých prvních knížek jsem našla v kruhu Přátel přírodní výživy. Na přednáškách a praktických cvičeních jsme se zabývali i hodnocením zdravotního stavu československé populace, který oproti vyspělému světu nebyl dobrý (nízký věk dožití, vysoký výskyt civilizačních nemocí aj.), a hledali jsme cesty, jak dlouhodobě řešit špatné stravovací návyky v rodinách i ve veřejném stravování, převzaté z éry „reálného socialismu“. Dnes mladá generace ví, kam taková výživa vede. Ale začátkem „devadesátek“ o tom většina našich spoluobčanů neměla potuchy. Stálým mottem mých knížek je popularizovat správné a rozumné směry ve zdravé výživě, a to nejen u mladých rodin s dětmi od útlého věku. Téměř historickým příkladem toho je titul Vaříme dětem chutně a zdravě, naše „rodinná bible zdravé výživy. Poprvé vyšla v r. 1996 a s malými úpravami vychází a prodává se dodnes. Je vždy pohlazením, když slyšíme od mladé maminky: „Podle této „bible“ vařila už moje maminka (nebo i babička) a já podle ní vařím taky!“.

Praktickou inspirací při tvorbě nových receptů byla bez diskuze moje úžasná babička Krista. Ve dvacátých letech 20. století, jsa z velmi chudých poměrů, dosáhla slušného kuchařského a kulinářského vzdělání a nabyté vědomosti a svoji fantasii uplatňovala v rodinné živnosti a velké domácnosti, mnohé pak přenesla i na nás, vnučky a vnuky.

Neposlední inspirací byly i moje tři nejstarší vnučky. Recepty jídel pro batolata a děti jsou na vnučkách prakticky „otestovány“. Firmu jsem měla v našem domě, k opatrování vnuček to přímo vybízelo. A tak jsem často suplovala jejich maminky nejen s přípravou jídel.

Na jakých principech a hodnotách je založeno vaše autorství a nakladatelství?
Moje autorské a spoluautorské knížky o zdravé výživě a vaření vycházejí z těchto principů:

- Základem k ozdravění jídelníčků jsou odborně a prakticky ověřené informace o zdravých potravinách, potraviny z domácí produkce, nejlépe v biokvalitě. Žádné výstřelky trhu, žádné potraviny dopravované z dálek.

- Samozřejmostí jsou jednoduché a srozumitelné rady a postupy přípravy pokrmů, spolu s jednoduchými recepturami, s menším počtem ingrediencí, zato s dobrou stravitelností jídel.

- Naše knížky mají méně ohromující obálky a fotky, ale obsahují více cenných a trvale platných receptů a rad. V době inflace máme pak i ceny dostupné všem.

Dílem externích autorů je Edice DIETA, kterou úspěšně vydáváme již 30 let. O trvalých hodnotách a oblibě knížek této edice u pacientů a lékařů hovoří také naše principy:

- Autoři všech svazků jsou uznávaní lékaři a nutriční terapeuti v daném zdravotnickém oboru, s velkou pacientskou praxí. Jejich pracovišti jsou IKEM Praha, VFN ve Střešovicích a FN v Motole a další.

- K úspěšnosti Edice DIETA přispívá nejen kvalita odborných rad a textů a výborné a chutné recepty, ale i kontinuita jednotné obálky. Talíř se zlatou ořízkou a stříbrný jídelní příbor povzbuzuje dietáře již více než 30 let.

- Na stejných principech je založen i výběr překladových zdravotnických titulů. 

Jak se vám a nakladatelství vede dnes? Je stále zájem o knihy o zdravé výživě a o odborné lékařské diety?
Přestože se v oblasti gastronomie a dietoterapie vyrojila spousta blogů, televizních pořadů, skupin na sociálních sítích apod., knihy se, díky Bohu, prodávají stále. A tak i my pracujeme dál. Konkurence je pro mne vždy výzvou k další aktivitě! U dříve vydaných oblíbených titulů děláme reedice. Naší devizou je spolehlivost a nadčasovost informací obsažených v našich titulech a tato vize je pro internetové „rychlovky“ velkou konkurencí.

Mladá a střední generace dnes řeší s větším nasazením otázky souvislosti zdraví a výživy. Informací je mnoho a různé kvality, takže orientovat se na správné a trvalé hodnoty je obtížné. A tak jsem si, přes svůj věk (a možná právě proto), dala za úkol, pokusit se vnést do zdravé výživy trochu té nefalšovanosti, solidnosti a trvalého prospěchu pro člověka. Poslední moje vydané knížky jsou psány v tomto duchu (Kváskový chleba, Ovládněte své hormony jídlem, Polévkové štěstí). Kromě psaní knížek popularizuji své myšlenky, zkušenosti a rady i v pořadech ČT (Sama doma), ČRo 2, v magazínech, také přednáším a připravuji ochutnávky zdravých jídel pro různá pracoviště (např. ÚZEI v Knihovně A. Švehly v Praze, Zemědělské muzeum a další organizace).

Pracujete na nějaké nové knížce?
Mám zatím v „šuplíku“ dva velmi aktuální tituly, které se přímo vztahují nejen k době inflace a covidu, ale také trochu k ochraně planety před stále se zhoršujícími klimatickými změnami a hrozbou nedostatku potravin v celém světě. Jeden z titulů jsem chystala na Svět knihy 2022, ale Putinovo „dobrodružství“ trochu zchladilo moje nadšení. Snad vyjde k závěru roku 2022.

Text: Ing. Hana Letová
Foto: Ivan Štěpán
Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština
Polévkové štěstí
Čeština

Polévkové štěstí

0.0 0
149 122
IHNED odesíláme
Čeština

Ovládněte své hormony jídlem

0.0 0
149 122
IHNED odesíláme
Čeština

Nemoci slinivky břišní

5.0 1
269 221
IHNED odesíláme
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.
zanechte komentář (zprávu)

Nejnovější články

Celý rok s námi soutěžíte především o knihy, ale tentokrát můžete vyhrát něco jiného. V naší VELKÉ PODZIMNÍ SOUTĚŽI, která potrvá od 4. 11. do 17. 11. 2024, se máte na co těšit. Ceny jsou opravdu lákavé! Vyhrát můžete poukaz na zájezd v hodnotě 10 000 Kč od radynacestu.cz a balíčky s atraktivními cenami.
Emotivní a hluboký rozhovor, který drží Zuzana Burešová pevně ve svých rukou.
S příchodem nového roku se mnoho lidí zamýšlí nad tím, jak efektivněji organizovat svůj čas a úkoly. Diáře se stávají oblíbeným nástrojem, který nám pomáhá udržet přehled o každodenních povinnostech, cílech a plánech.