Petr Havlíček je absolventem Vysoké školy zemědělské v Brně, obor Zootechnika se specializací na potravinářské technologie. S výživou začal krátce po absolutoriu vysoké školy. Nejprve jako odborný konzultant ve společnosti HC Compact a následně ve společnosti Energus. Výživě a životnímu stylu se věnuje od devadesátých let. Autor patří mezi přední odborníky časopisu Dieta a je hlavním garantem soutěže Hubneme do plavek. Velice populárním se stal pořad na stanici Rádio Impuls - Buď fit s Petrem Havlíčkem.
Petr Havlíček patří k nejlepším a nejznámějším výživovým specialistům v České republice. Jeho parketou je sportovní výživa, přičemž k jeho klientům patří např. Kateřina Neumannová, Tomáš Dvořák, Roman Šebrle, Petr Vavroušek či Petra Kvitová. S šéfredaktorkou časopisu Dieta Petrou Lamschovou napsal 6 knih, včetně té poslední Jde to i bez mléka a vajec.
Jde to i bez mléka a vajec
Druhý díl knihy Jde to i bez mléka a vajec volně navazuje na první Jde to i bez pšenice. I tentokráte se výživový specialista Petr Havlíček a šéfredaktorka Diety Petra Lamschová zaměří na zdravý životní styl a zdravé jídlo. A jak bylo řečeno v názvu, konkrétně na jídelníček bez mléka a bez vajec. Alergií či potravinovou intolerancí na mléko a mléčné potraviny trpí v dnešní době značná část populace. Proč? Co za tím stojí? A proč se k této skupině přidává také alergie a potravinová intolerance na vejce? To vše zjistíte v nové knize v otázkách a odpovědích na toto téma. A inspirací vám budiž také spousta nových a zajímavých receptů, ve kterých zjistíte, jak se s tímto problémem ohledně vynechání kravského mléka a vajec z jídelníčku vypořádat.
Jak vás napadlo sepsat publikaci, která bude věnovaná těm, kteří mají nějakou intoleranci?
Upřímně řečeno, mě nikdy nic nenapadlo, tyhle věci napadají Petru. Pochopila, jakým způsobem pracuji, ona to vymyslí a dá tomu nápad.
Jak těžko se vymýšlely recepty bez mléka a vajec?
Pro Petru byla tahle kniha celkem stres, v listopadu porodila kluka a tentokrát to bylo opravdu náročné.
Jaké zdravotní problémy souvisejí s mlékem a vejci?
Tady jde o formu alergie a těch projevů je opravdu celá řada. Těžké je rozpoznat spíše formu netolerance k potravině.
Jak tyto potraviny souvisejí s geografickou polohou nebo genetikou?
Spojitost je velká. Střední Evropa má nejmenší problém s intolerancí na laktózu, naopak například v Číně je intolerance obrovská, jelikož ta potravina není pro danou oblast historicky typická.
Ve vaší knize mě zaujala pasáž o mléčných výrobcích. Má vůbec cenu kupovat ochucené mléčné výrobky?
Nemá. Myslím si, že na trhu je 80 % potravin, které vůbec nepotřebujeme. Jenže doba je rychlá a i to jídlo s tím souvisí.
Na co je potřeba dávat pozor v případě, že vyřadíme mléko nebo vejce z našeho jídelníčku?
V případě mléka je to nenahraditelný zdroj vápníku. Když mléčné výrobky vyřadíme, máme zhruba o padesát procent nižší příjem vápníku. Druhá věc je bílkovina, minerální látky a stopové prvky.
Dá se zmínit nějaká vyloženě nezdravá potravina?
Světová zdravotnická organizace vytyčila čtyři potraviny jako nepřítele. Je to cukr, sůl, nasycené mastné kyseliny a trans nenasycené mastné kyseliny.
Po tak dlouhé době, co se zabýváte profesně výživou, dokáže vás vůbec ještě něco zaskočit nebo naštvat?
To je vždycky někdo, kdo přijde s nějakým novým objevem nebo novým způsobem stravování, ve smyslu vyházení tradičních potravin, nebo když někdo zhubne na základě svého systému a pak to cpe do veřejného prostoru. Tady platí, že když dva dělají totéž, není to totéž.
Vy pracujete také s profesionálními sportovci. Jsou disciplinovanější než běžní klienti?
Já jsem s nimi spolupracoval spíše dříve a moc se jim nechtělo. Ale se sportovcem, který má vše srovnané, je radost pracovat.
Jaký je váš názor na genetické inženýrství?
Za mě jsou méně rizikové geneticky modifikované potraviny, které jsou odolnější vůči škůdcům, než to, že se na ně stříkají tuny chemie.
Besedu moderovala: Sandra Procházková
Správa cookies
Webové stránky používají k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a personalizaci reklam soubory cookie. Využíváním našich služeb souhlasíte s používáním cookies.