Petra Burianová je velmi pozoruhodná žena. Ačkoliv vystudovala práva, vždy ji to táhlo k poněkud alternativnímu způsobu života. Mohla vydělávat statisíce, ale místo toho se rozhodla angažovat v sociální sféře. Jiná by si pořídila jedno děcko a hned spěchala do práce, ale ona se svým manželem vychovává pět potomků. Společně žijí na venkově, kde se starají o hospodářství a jsou hrdí na to, že jsou soběstační. Když Petru Burianovou její blízcí přihlásili do soutěže amatérských pekařů, nejdříve to považovala za vtip.
Podobný přístup měla i ke své kuchařce. Když ji společnost Albatrosmedia oslovila, zda by nechtěla sepsat knihu svých nejoblíbenějších receptů, dlouho nad nabídkou váhala. Jak sama říká, rozhodl až fakt, že díky kuchařce může lidem zprostředkovat to, co má ráda a co ji ovlivňuje. Kuchařku Cesta z těsta s podtitulem „České pečení pro celý rok“ vydalo nakladatelství CPress. Díky knize poznáme nejen Petru, ale také místo, kde žije, a hlavně recepty, které si zamilovaly ženy v její rodině. Petra není profesionální pekařka, což je obrovská výhoda. Její kuchařka je naprosto „blbovzdorná“ a pochopí ji každý. Děti, a dokonce i chlapi.
Petra Burianová svou knihou vzdala hold české a moravské zemi a všechny její recepty jsou tradiční a velmi domácké. Kniha je rozdělená do čtyř částí podle ročních období a všechny suroviny jsou běžně k dostání. Buď v obchodech, anebo si je můžete bez problémů vypěstovat, stejně jako to dělá ona. V knize nechybí ani řada fotografií, ukázky lidových řemesel a spousta informací ze zákulisí. Tuhle knížku si zamilujete, i kdybyste nechtěli. Petra Burianová je nezdolná optimistka a na svět hledí s láskou a pokorou. V kuchařce najdete několik slaných receptů, ale to, co převažuje, jsou sladkosti.
Fajn je, že si z receptů vybere každý. Začátečník i pokročilý. Květiny s důlkem vyplněným marmeládou zvládnou i nejmenší pomocníci, takže Cestu z těsta mohou využít i maminky, které chtějí péct se svými dětmi. Většinu moučníků známe z jídelen nebo cukráren, ale najdou se tady i velmi originální nebo dnes už zapomenutá jídla. Nebo víte, jak se dělají například bochánky s mrkvovou náplní? U každého návodu na přípravu je řada fíglů, aby byl výsledek naprosto bezchybný. Petra Burianová není žádná puntičkářka, ale vaří srdcem a nedělá jí problém občas něco odhadnout. Vám se zvýší sebevědomí a uvědomíte si, že pečení je zábava a nikoliv věda.
Díky některým jídlům nostalgicky zavzpomínáte na své dětství. Pokud vás nedostanou loupáky s domácích pacholíkem, pak to udělá citronová babeta. Petra Burianová vám předvede, že není potřeba znát desítky receptur, protože většinu základních těst lze využít naprosto nečekaným způsobem. Možná jste si mysleli, že palačinky jsou natolik typické, že z nich nelze vykouzlit nic jiného, ale opak je pravdou. Stačí přidat třešně a ejhle! Na světě je luxusní francouzský koláč. Díky Petře a jejím radám se vám povede bublanina, nad kterou se budou všichni olizovat, anebo dort, jaký by obstál i v luxusní cukrárně. A přitom stačí tak málo. Ale už vás nebudu zdržovat. Pusťte se do čtení a do pečení.
Autor: Veronika Černucká