Kuchařka MATLA je velmi obsáhlá. Najdete v ní jednoduché, rychlé, zdravé a hlavně oblíbené recepty od Romana Staši, ale zároveň je tato publikace jakýsi tajný deník. Roman v ní vypráví příběhy z dětství, zmiňuje se o hokeji, cestování a také připomíná svou úspěšnou cestu kulinářksou soutěží MasterChef. Zajímavé jsou i kapitoly, které Roman nepsal sám, ale autory jsou jeho příbuzní, kamarádi, a dokonce i sám porotce Jan Punčochář nám prozradil, kdy si Romana v soutěži všimnul a co si o něm na začátku myslel.
V kuchařce najdete i FINALOVÉ MENU. Zatím jsem si na něj netroufla, ale je skvěle a podrobně popsáno. V kapitole TIPY A TRIKY jsou vychytávky, které mnohdy Romanovi v soutěži zachránily krk.
Jako první jsem podle této kuchařky vyzkoušela recept, který příjemně zahřeje při mizerném počasí. Ochutnáte možná i jinak zpracovanou cizrnu.
CIZRNOVKA
Ingredience:
1 velká lžíce másla
1 plechovka cizrny (400 g)
1 velká šalotka
1 lžička směsi garam masala
1 l zeleninového vývaru
1 čerstvá chilli paprička
50 ml kokosového mléka
Sůl, pepř
Hrst koriandru
Postup:
Mrkev nakrájejte nahrubo a orestujte v hrnci na rozpáleném másle. Mezitím sceďte cizrnu a restujte spolu s mrkví. Přidejte najemno nakrájenou šalotku, koření masala a lehce povařte. Nakonec zalijte zeleninovým vývarem a nechte vařit zhruba 25 minut.
Hotovou polévku dochuťte najemno nakrájenou chilli papričkou, solí, pepřem a kokosovým mlékem. Podávejte zasypanou čerstvým koriandrem.
Polévka je vhodná na podzimní a zimní večeře, když přijdete promrzlí domů z práce nebo z večerního běhu. Tato polévka vám také dodá i správné živiny a nepotřebujete k večeři už žádné maso. 😊
Kuchařku MATLA od Romana Staši vřele doporučuji všem, kteří si rádi pochutnají na výborném jídle a zároveň si rádi přečtou příběhy z jeho života.
Markét