Akční cena! POHÁDKY za 129 Kč – nejen na dobrou noc

Recenze: Sešit s tátovými recepty

archiv revue
Loni v září vyšla v nakladatelství HOST kniha Jackyho Duranda Sešit s tátovými recepty, k jejímuž čtení si musíte připravit něco dobrého!
Sešit s tátovými recepty
Čeština

Sešit s tátovými recepty

0.0 0
od 199

Henri je Pan kuchař. Vede malou restauraci, s jídlem čaruje i doma a má své postupy i zásady. Jeho syna Juliena chce však od tohoto náročného řemesla ušetřit. Ten k otci však vzhlíží, rád se mu dívá pod ruce a neopouští jej ani na nemocniční posteli. Je mu tehdy na blízku a vzpomíná nejen na dětství plné dobrot, ale také na svá studia. Naráží přitom na sešit s tatínkovými recepty, který dávala dohromady Henriho láska Héléne, aby se stal cenným rodinným dědictvím.

Sešit s tátovými recepty pracuje především s motivem vztahu mezi otcem a synem, tedy s láskou. Jedná se tak o milý román protkaný jak nejrůznějšími delikatesami, tak také úskalími spojenými s kuchařským řemeslem. Jacky Durand ukazuje, že dobře ví, o čem mluví, a mnohdy si prostřednictvím písmenek opravdu pohrává s chuťovými pohárky čtenářů.

„Palačinek jsme nakonec nasmažili celý vagon a dáme si je i zítra. Zrovna se chystám zhltnout jednu s ostružinovým džemem od Marii, ale zadržíš mě: „Počkej, něco ti ukážu.“ Vezmeš pánev, pořádně ji poprášíš moučkovým cukrem, který se začne rozpouštět, zavoní to karamelem. Sundáš pánev z ohně, přidáš do ní máslo a pak smetanu. Směsí potřeš palačinku. Hltavě se do ní zakousnu. „Tak co, jak ti chutná moje karamelová omáčka?“ (str. 82)


Kniha pro mě představovala velmi odpočinkové čtení, nemusela jsem u ní přemýšlet a také mi příjemně ubíhala. Otevřela jsem ji zdánlivě jen na chvíli, ale vždy jsem přečetla jednu ze tří částí. Sešit s tátovými recepty řadím mezi knihy, které nenadchnou, ani neurazí, ale určitě nelituji, že jsem si jej přečetla.

Jacky Durand (*1962) pochází z města Dole. Vystudoval žurnalistiku a moderní literaturu na univerzitě ve Štrasburku. Je autorem kulinářského sloupku v deníku Libération a pořadu „Jackyho kuchtění“ na rozhlasové stanici France culture. Vydal už pět knih s tematikou krajových kulinářských specialit. Žije v Paříži a když zrovna nepracuje, rád poslouchá cizí hovory v bistrech a vaří ze všeho, co dům dá.Začátek formuláře.

Hodnocení: 70 %
Autor: Jana Langerová

 

Související produkty

Sešit s tátovými recepty

0.0 0
od 199
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.
Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.

Nejnovější články

Vyzpovídali jsme slovenskou spisovatelku Baju Dolce, jejíž knihy slaví úspěchy nejen na Slovensku, ale i u nás. Od 26. 3. do 30. 4. si můžete koupit všechny 3 knihy její vášnivé série Habibi za akční cenu, a to se slevou 30 %. Platí pro e-shop i prodejny.
Oběť se jmenuje Harald Uteng. Vše nasvědčuje tomu, že se opil a utopil. Jenomže Harald je bývalý kriminalista, který začal šťourat do dávno uzavřeného případu. Celý život nesnášel novináře, přesto souhlasil s tím, že vystoupí v populárním true crime podcastu. Anton Brekke odmítá věřit tomu, že šlo o nehodu, proto se vrací do vesnice, kde kdysi s Haraldem vyšetřovali vraždu mladé ženy.
 

EXTRA SLEVA 6 %

i na zlevněné zboží

Dostávejte informace o novinkách
a akcích přímo do vaší schránky.

 
 

Sleva platí na první nákup nad 399 Kč.

 
 
 

Stačí jeden klik ve vaší e-mailové schránce a dveře do světa literatury se vám otevřou dokořán.

 

Potvrzovací e-mail vám mohl zabloudit i do složky Hromadné, Spam nebo Promo akce.