Recenze: Vše sváteční

archiv revue
Předháníte se, kdo z Vás bude mít více druhů vánočního cukroví, a kdo bude mít lepší vaječný likér? Staňte se letos hvězdou a napečte podle vyhlášené cukrářky Ivety Fabešové.
Vánoce a tradice patří k sobě. Sama jsem typ člověka, který má rad věci přesně tak, jak je na ně zvyklý, a co se receptů týče, tak tím tuplem. Například takovou vánočku už léta peču podle rodinného recepu. Letos se mi ovšem dostala pod ruku nová kniha od vyhlášené cukrářky Ivety Fabešové s krásným názvem Vše sváteční. Dříve než jsem knihu prolistovala, jsem si byla jistá, že recepty budou báječné, budou se mi na ně sbíhat sliny, ale budou příliš náročné na výrobu nebo budou finančně neúnosné. Mile mě překvapilo, že opak je pravdou. Pojďme se na to podívat.

Vše sváteční. Takto se jmenuje nová kniha cukrářky Ivety Fabešové. Kniha obsahuje na 40 tradičních receptů a výběr je opravdu široký – cukroví, dorty, dezerty, likéry nebo jiné sladké pečivo. Kniha navíc obsahuje nejrůznější postupy a návody. Nyní si snadno poradíte s pletením vánočky, umícháním krému nebo výběrem polevy. Mimo jiné kniha obsahuje krásně zpracovaný nový příběh Werichovy vily, která je nyní pokladnicí tohoto nejlepšího cukroví. Vraťme se ale zpátky k pečení. Každý recept obsahuje hned na začátku důležité informace, jako je doba přípravy, doba pečení, počet kusů z dávky nebo jiné důležité informace, jako je například doba tuhnutí. Následuje výpis ingrediencí a postup přípravy. Co se ingrediencí týče, tak jsem až na výjimky nenarazila na něco, co by se nedalo sehnat v běžném supermarketu. Ale dost bylo řečí. Pojďme se na tuto kuchařku podívat v praxi.

1. Citronová bábovka v podání Terky

Zpočátku jsem nevěděla, do kterého receptu se pustit dříve, ale jelikož jsem „bábovkomil“, volba byla jasná. Musím se přiznat, že když jsem si přečetla recept na citronovou bábovku poprvé, něco mi tam nesedělo. Pro jistotu jsem si ho přečetla ještě 3x. Ne proto, že by byl složitý, ale proto, že mezi ingrediencemi nebyl napsaný žádný tuk. Bábovek jsem pekla nespočet, ale v každé bylo alespoň kousek másla nebo trocha oleje. Když jsem se ujistila, že čtu správně, dodala jsem si odvahy a pustila se do toho.

Ingredience:

210 g cukru krupice
5 vajec
1 žloutek
kůra z 1/2 citrónu
šťáva z 1 citrónu
125 g polohrubé mouky
20 g másla (pouze na vymazání formy)
10 g strouhanky na vysypání formy
moučkový cukr na posypání

Postup:

Příprava byla naprosto jednoduchá.

1. Všechny ingredience (kromě mouky) jsem smíchala dohromady a následně na horké lázni prohřála až do rozpuštění cukru.

2. Poté jsem těsto stáhla z horké lázně a šlehala tak dlouho, dokud těsto neschladlo zpět na pokojovou teplotu a neproměnilo se v tuhou pěnu. (Pozn.: Pokud máte kuchyňský robot, stejně jako já, tak to budete mít o moc jednodušší. Těsto se totiž šlehalo cca 10 minut v kuse.) 

3. Do krásně vyšlehané pěny jsem lehce vmíchala mouku.Takto připravené těsto jsem dala do předehřáté trouby a pekla cca 40 minut.

4. Po upečení jsem bábovku vyklopila z formy a posypala moučkovým cukrem. (Pozn.: Bábovka z formy vyskočila úplně sama. Paráda. Srdíčka v očích)

Teď už stačilo jenom počkat, až bábovka vychladne. Citronová vůně mi ovšem nedala a já se do bábovky musela pustit ještě za tepla…. A výsledek? Slovy mého manžela: „Mňam."  A já nemůžu hodnotit jinak. V životě jsem nejedla tak nadýchanou a chutnou bábovku. Pokud jde mít „nebe na jazyku", tak dnes už vím, jak by chutnalo. Vůni a chuť vám tady bohužel nepřidám, ale alespoň potěším vaše oči a nažhavím chuťové buňky.




 2. Lanýže v podáni Lucky

Pokud patříte mezi milovníky čokolády, pak vaše chuťové pohárky jistě tento recept uspokojí. Čokoládové kuličky, které se vám rozplynou na jazyku, nebudete chtít přestat jíst. Já osobně jsem si recept vybrala právě z tohoto důvodu a za sebe můžu říct, že rozhodně nelituji. Příprava je sice díky 2hodinovému chlazení malinko zdlouhavější, ale výsledek stojí rozhodně za to.

Počet porcí: 20 ks (Já udělala 37)

Příprava: 30 minut

Chlazení: 2 hodiny

Ingredience:

1 vanilkový lusk
200 g smetany ke šlehání (min. 33%)
200 g hořké čokolády (min. 70%)
80 g másla pokojové teploty
Kokos na obalení

Postup:

1. Vanilkový lusk jsem rozřízla a vyškrábala semínka. Do hrnce jsem si nalila smetanu, přidala jsem semínka s luskem a společně zahřívala na 60 °C. Poté jsem nechala vyluhovat 30 minut, vanilkový lusk jsem odstranila a smetanu opět zahřála na 60 °C.

2. Do mísy jsem si nalámala čokoládu a přelila jí teplou smetanou. Pomocí ponorného mixéru jsem vše promixovala. Přidala jsem máslo a opět promixovala dohladka.

3. Hotovou směs jsem přelila do formy o velikosti 18x18 cm a dala jsem ji vychladit do lednice na cca 2 hodiny. Poté jsem krájela kostičky o velikosti 2x2 cm a z nich jsem tvořila kuličky, které jsem následně obalovala v kokosu.

Poznámka na závěr. S hmotou se mi pracovalo zpočátku dost špatně, ale po pár kuličkách jsem si našla systém a pak už šlo vše jako po másle. 😊Doporučuji dát si do formy potravinovou folii nebo sáček, celou hmotu si pak můžete snadno vyndat na prkénko a rozkrájet na kostičky.)


                                                                           


Nezapomeňte se s námi v komentářich podělit o recepty, které zaujaly Vás. Srdíčka v očích



Autoři: Tereza Zapletalová, Lucie Jarošová
Foto: Tereza Zapletalová, Lucie Jarošová

Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty

Vše sváteční

5.0 2
od 239
Čeština

Vše sladké

4.7 3
499 459
Vyprodáno
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.
zanechte komentář (zprávu)

Nejnovější články

Na první pohled mě uchvátila obálka a anotace knihy mi slibovala přesně to, v co jsem doufala. A taky jsem to dostala, dokonce mnohem víc. Žádné takové fantasy jsem ještě nečetla, a to jsem celkem zvyklá na krvavé scény z různých severskýchPro citlivé povahy, kterým vadí násilí a explicita to určitě není. Autorka se s tím opravdu nepáře a pěkně vám to rozpitvá, stejně jako Nita pečlivě pitvá mrtvoly nepřirozených.
V pondělí 16. prosince jsme měli v Domě knihy vzácného hosta. Do Ostravy přijel na besedu MUDr. Tomáš Šebek, který zde představil svou knihu Objektivní nález: Moje nejtěžší mise.
Vyhrajte TraDiář 2025, který je určen pro všechny milovníky tradic, hodí se do každé rodiny – pro maminky, babičky i pro ty, kteří děti nemají. Pro všechny, kteří rádi používají tištěné diáře a chtějí se dozvědět něco víc a pomocí tradic se znovu napojit na přírodu a komunitu lidí kolem sebe. Čeká na 4 výherce!
Prémiový obsah
číst více