Česká spisovatelka Eva Francová (1968) se nijak netají tím, že věří v léčivé účinky bylinek, které si podle ní (a vlastně i našich předků) poradí téměř s čímkoliv. Kniha Rok ve Svatojánu je rozdělená do čtyř oddílů podle ročních období, abychom věděli, kdy jaké bylinky trhat.
Některé z nich jsou patologicky známé a hojně využívané v kosmetickém průmyslu nebo kuchyni, ale objevíte tu i takové, které nejspíš neznáte ani podle názvu. Každý oddíl začíná informacemi o tom, jak toto roční období prožívali pohané a později křesťané, a je zábavné sledovat, co z jejich zvyků se zachovalo dodneška. Francová je k vám nebývale upřímná, a tak se dozvíte i pár věcí z jejího osobního života. Mě například zaujalo to, že na Vánoce servíruje sluneční koláčky a že místo uříznutého stromku zdobí stromy ve své zahradě.
U jednotlivých bylinek jsou fotky a informace o tom, kde lze bylinku najít. Autorka vám podrobně vysvětlí, jak s ní zacházet a jaké pokrmy je z ní možné připravit. Některé recepty můžou znít podezřele, ale věřím, že většina z nich si najde místo i na jídelních lístcích různých restaurací. Příkladem můžou být smažené bezové květy, které už nevyvolávají téměř žádný údiv. Čtivé jsou pasáže o různých pověrách spjatých s bylinkami, jako například ta, že když budete batolatům a štěňatům podávat sedmikrásku, nikdy nenarostou a zůstanou už napořád roztomilá.
Autorka vám poradí nejen to, jak se vypořádat s nemocemi a trápeními, ale hodně prostoru věnovala i výrobě přírodní kosmetiky, která je zaručeně BIO. Ženy potěší rady, jak zatočit s celulitidou anebo jak se zbavit nadváhy, mužům se možná bude hodit informace o tom, která rostlina snižuje škodlivé účinky nikotinu. Kniha je prošpikována všemožnými zajímavostmi, které vás poučí a nejspíš i rozesmějí. Zajímavé jsou informace o šamanských rostlinách a vtipné je číst o tom, co na sebe lidé byli ochotní naplácat.
Recepty, které jsou tu uvedeny a podrobně popsány, jsou originální a fajn je, že všechny ingredience v pohodě seženete v přírodě, nebo v regálech obchodů. Recepty potěší gurmány, experimentátory i vyznavače tradičních pokrmů. Najdete tu recepty na polévky, hlavní jídla i zákusky. Co říkáte? Zlákaly by vás houbové karbanátky, cibule na víně nebo dýňová polévka s ořechy?
Rok ve Svatojánu je jako setkání s kamarádkou, se kterou jste se už dlouho neviděli. Čtení je to příjemné a Eva Francová vám bude připadat jako sympatická a pohodová ženská, která to má v hlavě srovnané. Kniha působí jako pohlazení po duši a nadchne vás i tehdy, když neholdujete zdravému životnímu stylu. A víte co? Až knihu dočtete, nejspíš se zamyslíte nad svým jídelníčkem a pár věcí v něm poupravíte, protože budete cítit, že to tak má být. Pokud hledáte ideální dárek pro své maminky nebo babičky, tak s touhle knížkou rozhodně nešlápnete vedle.
Autor: Veronika Černucká
Správa cookies
Webové stránky používají k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a personalizaci reklam soubory cookie. Využíváním našich služeb souhlasíte s používáním cookies.