Dříve jste pracoval jako kardiochirurg. Proč jste si vybral právě tento obor?
Už v mládí mě fascinovalo lidské srdce a chtěl jsem se stát chirurgem. V rozhodnutí vydat se touto cestou mě později utvrdili dva z mých mentorů na lékařské fakultě.
V současnosti se věnujete léčbě moderních nemocí prostřednictvím výživy. Co vás přimělo k rozhodnutí změnit profesní dráhu?
Můj život změnilo v polovině devadesátých let setkání s pacientem, kterému ve všech svých knihách přezdívám „Big Ed“ a kterému se podařilo zastavit progresi ischemické choroby srdeční v neoperovatelném stadiu tím, že změnil jídelníček a začal užívat volně prodejné doplňky stravy. Jako vědce mě toto setkání přivedlo ke změně profese a ze světově uznávaného kardiochirurga jsem se stal odborníkem na výživu a restorativní medicínu. Zaměřuji se na prevenci a léčbu většiny moderních chorob prostřednictvím vhodné výživy a doplňků stravy.
V jednom rozhovoru jste zmínil, že nemoci jsou velmi výdělečné. Opravdu byznys vydělává na tom, že jsme nemocní?
Je to smutné, ale nemoci jsou dobrý byznys. Jsou dobré pro lékařské profese, dobré pro farmaceutické společnosti, dobré pro výrobce potravin.
Jste autorem několika knih. V České republice teď vychází kniha Skryté příčiny únavy a nedostatku energie. Na jaké problémy jste se v této publikaci zaměřil?
Moderní způsob stravování zahlcuje naše mitochondrie, organely v buňkách generující energii v těle, což způsobuje, že nedokážou správně vyrábět energii a místo toho proměňují většinu potravy na tuky. V knize Skryté příčiny únavy a nedostatku energie vysvětluji čtenářům, jak k tomu dochází, a nabízím jim praktický návod, jak opět získat ztracenou energii.
Kdybyste měl vyjmenovat pět nejzdravějších potravin, které by to byly?
Jak uvádím ve všech svých knihách, důležité jsou nejen potraviny, které byste jíst měli, ale především ty, které byste jíst neměli. V tomto ohledu je opravdu velmi důležité omezit produkty z obilovin, tedy pečivo, snídaňové cereálie, sušenky a krekry, a překvapivě také omezit konzumaci ovoce, zejména ovocných šťáv a džusů. Vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám, jako jsou energetické tyčinky a müsli tyčinky. Snažte se jíst potraviny v přírodním, „celistvém“ stavu, které neprošly průmyslovým zpracováním. A poslední doporučení spočívá ve zkrácení doby vyhrazené na jídlo na šest až osm hodin denně. Obecně to znamená vynechat snídani. V knize všechny tyto zásady podrobně vysvětluji.
Text: Kateřina Žídková
Foto: Gundry MD