Vaše kuchařka nese jednoduchý a trefný název Zelenina. Najdeme v ní recepty tvořené výhradně jen zeleninou, tedy vhodné pro vegetariány?
Kuchařku jsem nechtěla koncipovat jako vegetariánskou, měla jsem pocit, že takových už je dost. Chtěla jsem ostatní naučit zpracovat zeleninu úplně všemi způsoby, jak to jen jde, a neomezovat se tolik surovinami. Najdeme v ní proto široké spektrum receptů. Recepty s masem, bez masa, nebo jen čistě zeleninové, je tu také část věnovaná sladkým receptům, pečivu a přílohám.
Kterou zeleninu používáte k přípravě jídel nejčastěji?
To je opravdu hodně těžká otázka. Kdybych měla říct, kterou jím nejradši jen tak, jsou to jednoznačně rajčata! U vaření se pak neobejdu bez klasického základu, jako je česnek, cibule a mrkev. Velkou slabost mám pro lilky, dýni a batáty.
Kdybyste měla jmenovat jeden jediný recept z kuchařky Zelenina, který je pro vás osobně TOP, který by to byl?
Rozhodně rebarborové kuře! Naprosto mě dostala ta chuť. To by měl každý majitel kuchařky zkusit. A hodně pravidelně dělám batátovou granolu.
Z vašeho blogu Inspired Kitchen jsem se dozvěděla, že ráda cestujete. Která zahraniční kuchyně vám učarovala nejvíce?
Mám moc ráda asijskou kuchyni. Miluju, jak jsou ty chutě propracované do posledního detailu. A občas mě trápí, že to ne vždy umím ve svých podmínkách napodobit. Na italské miluju tu jednoduchost. Hodně mě baví indická kuchyně a ta arabská je mému srdíčku taky dost blízká.
Tvoříte recepty úplně sama nebo spolupracujete v týmu?
Recepty tvořím úplně sama.
Kdo je kromě vás samotné vrchním „ochutnávačem“ nových receptů a kdo vám upřímně řekne, zda mu chutná nebo ne?
V první řadě ochutnávám já. Když jídlo projde mou kontrolou, postupuje dál do rodiny. Za ty roky si myslím, že poznám, kdy jim chutná a kdy ne. Jsem vděčná za každou zpětnou vazbu, i tu negativní.
Jste fotografka zaměřující se na focení krásných jídel. Vznikaly fotky v kuchařce pod vaší taktovkou?
Ano, ano, focení mě hodně baví, takže jsem si vše nafotila sama.
Kromě fotografování a samotného kulinaření se věnujete také foodstylingu. Co to přesně znamená?
To znamená udělat jídlo na fotku nebo video takové, abyste na něj hned dostali chuť. Foodstyling může být na té rovině, kdy jídla záměrně upravujete tak, aby vypadala dokonale, ale ne vždy jsou vhodná k jídlu. S tím já zkušenost úplně nemám. Už i v reklamě se s jídlem pracuje tak, aby se dalo po produkci sníst.
V kuchařce Zelenina mě zaujali melounoví medvídci. Kde sbíráte inspiraci na tyto originální nápady?
Nápady ke mně přichází často samy od sebe. Když nedokážu nic vymyslet, jdu se mrknout na sociální sítě. Instagram, Pinterest, to je taková nevyčerpatelná studna na nápady! Stačí zadat správné heslo, pak se chvilku dívat na fotky receptů a já hned vím, jak zpracovat tu načatou dýni v lednici.
Text: Markéta Bolfová
Foto: archiv Terezy Langmajerové
Správa cookies
Webové stránky používají k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a personalizaci reklam soubory cookie. Využíváním našich služeb souhlasíte s používáním cookies.