Tip na dárek: KÁVOVÁ EDICE PRO KNIHOMOLY – sleva 20 % jen do 22.11.

Uvařte si zdravě, nechte se inspirovat Břicháčem Tomem a Lucií

archiv revue
Musím říct, že příběh Břicháče mě jen utvrdil v tom, že pokud nechcete, nic nedokážete.
Znáte Břicháče Toma? Myslím si, že většina ano, jelikož se o jeho příběhu mluví napříč celým Facebookem. Mně Břicháče Toma doporučila moje sestra. Myslela si, že by mě jeho knihy a recepty mohly namotivovat k novému životnímu stylu. Navíc věděla, že nemám ráda zdlouhavé vaření přes týden.

Musím říct, že příběh Břicháče mě jen utvrdil v tom, že pokud nechcete, nic nedokážete. Je jen na nás, abychom si uvědomili, že vše, co děláme, není jen kvůli hubnutí, ale jde také o snížení zdravotních rizik, které špatná jídla přináší. Říká se, že zdraví je jen jedno a záleží jen na nás, zda se chceme dožít 150 let nebo umřít na infarkt ve 40.

V Itálii existuje vesnice, kde se lidé živí rybami, pěstují vlastní ovoce a zeleninu, prostě žije se tak, jak se u nás na vesnicích žilo v minulosti, a světe div se, jejich průměrný věk je 100 let. Jsou stále vitální a navíc stres tam neexistuje. Ale to jsem trochu odbočila. Chtěla jsem vám říct, že i mě Břicháč Tom naučil nahrazovat jednoduché cukry medem, banánem, agávovým sirupem. A když čokoládu, tak jen opravdovou vysokoprocentní čokoládu. Pokud máte chuť na sladké, dá se vše řešit skvělou zdravou rychlovkou.

Pečivo ano, ale jen celozrnné (pečivo jsem nahradila žitnými chleby) a navíc obyčejnou mouku u mě doma nenajdete. Tvaroh, který obsahuje hodně bílkovin, a zeleninové saláty se staly nedílnou součástí mé stravy. Musím říct, že tip od sestry zafungoval a já se začala zajímat o nový životní styl.

Těšila jsem se na další knihu Břicháče Toma, kterou napsal se svou přítelkyní (pzn.red. dnes již manželkou) Lucií. V prvním díle mě zaujal jeho příběh, který v knize popisuje a mnoho variant pomazánek s žitným chlebem. Tato kniha mě naučila, že mlsat se dá zdravě, snídaně se dají připravit během chvíle, a že i pizza může být zdravá.

Druhá kniha Rychlovky a chuťovky Břicháče Toma je už více propracovanější, najdete tam více rozmanitějších receptů a další nápady. 
Jediné, co mi vadí, je to, že se nikdy nevlezu do času přípravy, kterou Břicháč uvádí u každého receptu. A také to, že některá jídla se připravují v mikrovlnce. Já jsem odpůrce „rychloohřívaček“. Musím upozornit také na to, že některé svačinky jsou sušší, ale zase se dají jíst jako příloha k bílému jogurtu nebo tvarohu. Výborné jsou muffiny na různé způsoby a oblíbila jsem si i slaný muffin, který zachutnal i mému příteli.

Po druhé knize Tomáše Kosačíka, jsem se těšila na další. Po otevření knihy Břicháč Tom a Lucie - tajemství naší kuchyně jsem natrefila na recepty z dýně. Na naší zahrádce totiž vyrůstá mnoho dýní Hokaido a já stále řešila, co s nimi. Zavařit, nezavařit? Při psaní téhle recenze jsem si řekla, že recepty z dýně vyzkouším.

Dýňová omáčka s bramborem, respektive s těstovinami

 
Doba přípravy této omáčky s přílohou je 30 minut a potřebujete běžně dostupné suroviny.

Původní omáčka je s bramborem, ale měla jsem chuť na těstoviny, takže jsem si v menším hrnci uvařila semolinové těstoviny. Dýni s mrkví jsem si nastrouhala na hrubo, cibuli jsem osmažila na másle a vše pak restovala. Postupovala jsem přesně dle receptu od Toma a Lucky. Jakmile jsem vše podusila, vložila zbývající suroviny, tak se mi omáčka zdála trošku málo zahuštěná, proto jsem se rozhodla, že ji rozmixuji. Měla jsem pravdu, omáčka se zahustila ještě více, a to i bez přidání mouky, ale né a né ji dochutit (nebo spíše dle receptu tak asi měla chutnat, protože jsem postupovala přesně, jak bylo psáno).

Na další pánvičce jsem si orestovala vepřovou kotletu (i když mělo být kuřecí maso) a doufala jsem, že společně s masem bude omáčka lepší. Bohužel musím říct, že mi omáčka nechutnala, ale to bude asi tím, že dýni moc nemusím. Navíc doba přípravy se z 30 minut vyhoupla skoro na 60 minut. 

Další den jsem vyzkoušela dýňovou polévku a musím říct, že kombinace kokosového mléka a dýně je skvělá. Polévka má nádech exotiky, a to se mi líbí. Zbylo mi kokosové mléko a v knize jsem hledala recept, ve kterém bych ho použila. 

Našla jsem banánový chia pudink s ovocem.
Recept jednoduchý, velmi rychlý a hlavně neskutečně chutný a zdravý. Já jsem si ovocné pyré vytvořila z banánu a broskve. Jelikož jsem neměla malou ozdobnou skleničku, použila jsem vyšší. Tuhle rychlovku doporučuji všem, co mají rádi chia semínka a kokos. Vážně jsem si pochutnala.
 
Další den jsem dostala chuť na recept, který dělal Tom s Luckou a nazývá se Náš Pad Thai. Mám ráda exotickou kuchyni. Je svěží, lehce stravitelná a hlavně se po ní necítíte unaveni, třeba jako po tradiční svíčkové (Tom s Luckou ale přišli na to, jak ze svíčkové udělat zdravou stravu).

Pro přípravu Pad Thai potřebujete tofu, rýžové nudle, vejce, limetku, česnek, mungo klíčky, sójovou omáčku, med, chilli a drcené arašídy. Já jsem si do pokrmu přidala ještě jarní cibulku a na plátky nakrájenou mrkev. Naopak mi chybí mungo klíčky, protože je fakt nemám ráda. Jídlo bylo dle očekávání skvělé, ale zase ta doba vaření. Opět jsem ji o dost překročila a 20 minut mi bohužel nestačilo. Dejte si také pozor na to, jaké rýžové nudle kupujete. Doporučuji zajít přímo do vietnamské kuchyně, kde tyto nudle prodávají. 

       

Jelikož mám ráda tvaroh, zaujal mě termixík, který byl na přípravu velmi jednoduchý. Potřebujete tvaroh, citrón, kakao, banán. Vše smícháte a dáte do muffiny. Já ho doplnila ještě o vlašské ořechy. 

Pro recenzi jsem si ještě vybrala vánoční cukroví, a to kokosová srdíčka. Formičku na srdíčka ale nemám, tak jsem udělala kolečka. Kolečka upečete bez hladké mouky, jen s ovesnými vločkami, špaldovou moukou, máslem, vejcem, kokosem, mlékem, kakaem, medem a skořicí, a krém na spojení vytvoříte z tvarohu, kokosu a medu. Kolečka pečete cca 11 minut, vytáhnete je a jsou tvrdá jako beton. Nicméně do druhého dne změknou. Na kolečkách si pochutnaly kamarádky a musím říct, že jim tato zdravá varianta cukroví moc vyhovovala. 

Už se těším, až vyzkouším další recepty, jako čokoládové marokánky, nepečený dort z tvarohu a čokolády, arašídové miniřízečky atd.

V knize najdete také slavnostní menu, řadu dalších tipů a triků, jak vařit zdravě a hlavně tipy na zdravé vánoční cukroví. Jediné co mi v knize chybí, abych mohla hubnout, je přesný jídelníček na týden, tak aby byl vyvážený. Uvítala bych nákupní seznam na týden, abych věděla, co vše koupit a nemusela si to zdlouhavě přepisovat. Třeba se toho dočkáme v další knize, ve které by mohli ze všech receptů z 1 – 3. dílu knihy vytvořit jídelníček na celý rok. To by se mi fakt líbilo, ale je to jen má potřeba, takže beru tužku a papír, jdu si sepsat suroviny, které potřebuji a vyrážím nakupovat … A co budete dnes vařit vy?

Autor: Silvie
Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

„Manžel je Nebesy. Žena je Zemí. Manžel je sluncem, což jej činí stálým, jako je ona jasná koule. Žena je měsícem, ubývajícím a mizejícím, ale nevyhnutelně slabým. Nebesa jsou uctívána na obloze nad námi, země je dole, špinavá a šlape se po ní.“ – citace z knihy, str. 196 –
Sbírka Millennials obsahuje její populární texty (stejnojmenná báseň má na Instagramu 1,4 milionu zhlédnutí) a hluboký pohled do lidské duše, ve kterém se najde každý z nás. Čeká i s podpisem autorky Kateřiny Pokorné na 3 výherce!
Prémiový obsah
číst více
Gabriela Končitíková se studiu odkazu Baťa věnuje sedmnáct let, je autorkou několika knih na toto téma, věnuje se přednáškové a lektorské činnosti, působí jako ředitelka Nadace Tomáše Bati.