Podělím se Vámi o recept na vánočku, která by něměla o svátcích na snídani chybět na žádném stole. Já ji většinou peču večer, den předem, aby byla ráno ještě teplá.
VÁNOČKA, JAK MÁ BÝT
Těsto:
500 g hladké mouky
250 g mléka
100 g cukru krupice
10 g vanilkového cukru
150 g másla
100 g rozinek
30 g žloutků
20 g droždí
5 g soli
2 g muškátového oříšku
1 g mletého anýzu
Kůra z jednoho citronu
Na dokončení:
40 g vajec
40 g celých blanšírovaných mandlí
Postup:
V mléce rozdrobíme droždí, přidáme 100 g mouky a vanilkový cukr a necháme přikryté utěrkou asi jednu hodinu kynout. Poté přidáme zbylé ingredience, kromě másla a rozinek. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Přidáme máslo a pokračujeme v hnětení. Teprve když těsto přestane lepit přidáme rozinky a jen lehce zamícháme. Necháme v pokojové teplotě odpočívat asi hodinu. Těsto rozválíme do jednotlivých pramenů a spleteme do vánočky tak, jak jsme zvyklí. Necháme ji nakynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem a před pečením celou vánočku posypeme hrubě sekanými mandlemi. Vložíme ji do trouby vyhřáté na 200 stupňů, zavřeme dvířka a teplotu stáhneme na 160 stupňů. Pečeme asi 30 minut, před vytažením zkusíme špejlí, jestli je vánočka propečená. Necháme ji zcela vychladnout a potom lehce pocukrujeme.
Dobrou chuť přeje
Markét