Co by nemělo chybět nejen na vánočním stole? Odpověď na tuto na první pohled jednoduchou otázku se pokusil najít renomovaný šéfkuchař, zakladatel restaurací a osobnost televizních obrazovek Vojtech Artz v publikaci Ottova nakladatelství Vánoční kuchařka. "Snad ryba, protože její šupiny prý přinášejí štěstí. Možná čočka, abychom měli po celý rok hojnost nebo alespoň dost peněz." Možností, jak připravit štědrovečerní, silvestrovské či novoroční menu, je nepočítaně. Vojtech Artz nabízí recepty ověřené tradicí i takové, které nejkrásnější svátky roku obohatí o nové vůně a chutě. Připomíná nám, že na štědrovečerní stůl nepatří jen kapr, ale také předkrmy, polévky, hlavní jídla, přílohy a saláty, dezerty, moučníky, slané pečivo či nápoje. Pro nerozhodné připravil také návrh chodů slavnostního menu a Vánoční kuchařku vybavil fotografiemi, při kterých se sbíhají sliny.