Máme to rádi zdravě je čtvrtá autorova kniha receptů, které mají vést ke zdravému stylu a hubnutí. Všechny měly obrovský úspěch a spousta lidí si je opravdu chválí, protože fungují. Chce to mít pevnou vůli a jít za daným cílem. I já věčně bojuji s váhou, a základy vím jasně. Bez cukru, bez bílé mouky, bez droždí (dále heslo "bez") – to je základ těchto receptů. Vypadá to jednoduše, ale omezit chutě je někdy opravdu náročné. Znám to z vlastní zkušenosti, ale já se jen tak nevzdávám. Stále bojuju s cukrem, ale také více vařím podle "bez", kdy mi tato kniha dává skvělé tipy na vaření.
Rozdělení receptů
(a které jsem vyzkoušela)
Recepty jsou rozděleny do šesti skupin, a to: snídaně, svačiny, polévky, obědy, večeře a zdravé zmlsání. Zatím jsem vyzkoušela asi pět receptů. A o tři se s vámi ráda podělím. Největší úspěch měl zatím hamburger bez housky. Dělala jsem ho večer, abych si ho vzala na druhý den do práce na oběd. Zapomněla jsem si ho vyfotit, a tak píšu dceři Anetce, ať mi v lednici vše nesní, že to chci vyfotit. Na to mi přijde odpověď, že jsem se asi zbláznila, že ona určitě ty zdravé blafy jíst nebude. Večer přišla domů z hudebky a měla hlad. V lednici toho moc nezbylo a tak zkusila zdravý blaf, který jí kupodivu chutnal, a řekla, ať ho brzy udělám zas. Je to jednoduchý recept, kdy uděláme směs mletého hovězího masa s kořením, s vajíčkem a ovesnými vločkami a vytvoříme na plech placky z masa. Na to položíme cibuli a završíme to kopečkem strouhaných okořeněných brambor. Vše v troubě upečeme a je to opravdu dobré.
Dále jsem vyzkoušela vepřovou panenku s jablíčky. Maso bylo výborné, ale těch jablek bylo moc a vše se k masu nesnědlo. Upekla jsem i bábovku, která je ze špaldové mouky a slazená je medem. Také se povedla a kupodivu ji snědly i děti, takže dobrý. Mám zálusk na mrkvový řez, který vyzkouším v týdnu.
Hodnocení
Recepty jsou většinou jednoduché. Na jedné straně je popis s ingrediencemi a s postupem, na druhé straně je lákavá fotka. Chce to na jídlo myslet předem, nachystat si jídelníček a koupit na to věci, protože ne vše máme doma, i když jsou recepty složeny z dostupných ingrediencí v běžném obchodě nebo ve zdravé výživě. Chce to plánovat a na jídlo se připravit. Knihu chválím a budu se k receptům často vracet. Jídlo je dobré, prospěšné a cena hotového produktu je normální. Takže vzhůru do toho, půl je hotovo. Vydržme co nejdéle "bez".
Hodnocení: 100%
Autor: Jana Dořičáková