
Asi si na první pohled řeknete, proč jsou laskonky na obrázcích v knize tak sněhobílé a moje jdou do béžova. Není to tím, že by se mi je podařilo připálit, ale prostě nepoužívám bílý cukr, což je na výsledné barvě celkem znát. Ačkoliv jsem se toho dlouho bála, musím uznat, že recept i posloupnost pokynů jsou perfektně dotažené a pokud člověk opravdu sleduje krok za krokem doporučený postup a nesnaží se být „chytřejší“, v pohodě to každý zvládne. Tedy každý, kdo si doma aspoň tu a tam něco upeče.
A tady je recept!
Korpus:
65 g bílků, 135 g cukru krupice (tedy, v mém případě hnědého cukru), 40 g cukru moučky, 90 g mletých mandlí, 1 g soli, kůra z 1 citronu.
Dáme vařit 80 g cukru krupice s 50 g vody. Použijeme teploměr. Když má teplota rozvaru 105 st., začneme v čisté míse šlehat bílky se solí za občasného přidávání zbylého cukru krupice do pevného sněhu. Rozvar vypneme, když má 115 st. Tenkým pramínkem jej za pomalého šlehání vmícháváme do sněhu. Došleháme dotuha a dostudena. Ručně opatrně vmícháme zbylé ingredience. Na pečící papír ihned roztíráme přes šablonu

Na citronový krém s bílou čokoládou
200 g šťávy z čerstvě vymačkaných citronů, 100 g cukru krupice, 16 g solamylu, 120 g vajec, 50 g žloutků, 120 g másla, 100 g bílé čokolády.
V hrnci rozmícháme šťávu, cukr a solamyl. Přivedeme k varu, odstavíme a všleháme směs vajec a žloutků. Vrátíme zpět na oheň a opět přivedeme k varu. Odstavíme, přidáme čokoládu a všleháme máslo. Skvěle pomůže ponorný mixér. Přikryjeme fólií a necháme v ledničce vychladnout.
Na dohotovení: 50 g sekaných pistácií (tak pistácie jsem musela vynechat, u nás doma nikdy dlouho nevydrží, takže když jsem pekla, už zase nebyly.
I když jsem použila jiný cukr a neměla jsem pistácie, pokud můžu posoudit, na chuť laskonek to nemělo velký vliv, protože z tácu zmizely během dvou hodin. Jediná jejich nevýhoda je v tom, že pokud neupečete dvojitou dávku, už za hodinu budete řešit, že jsou všechny pryč. Určitě recept vyzkoušejte, s kupovanými laskonkami se to nedá ani srovnat. Za mě to zdaleka není poslední recept, který jsem z Moderní české cukrařiny vyzkoušela. Ať se daří a dobrou chuť.

-ice-