MIRKA VAN GILS SLAVÍKOVÁ – porotkyně soutěže
Dvanáct soutěžících mělo po deset večerů předvést své umění. Vy jste byla jedním z porotců soutěže a účastnila jste se už také samotného castingu do soutěže. Jak probíhal? Kolik zájemců jím prošlo? A co bylo kritériem k výběru těch dvanácti soutěžících?
První řada pořadu Peče celá země byla pro všechny novinkou, takže účast u prvního castingu nebyla tak hojná jako letos pro druhou řadu. I tak bylo soutěžících více než 300. Výběr soutěžících byla první činnost nás porotců. Praktický casting – druhé kolo bylo již se třiceti účastníky a z nich se vybralo oněch prvních dvanáct šťastných. Kritérií je hned několik, především cukrářská způsobilost, komunikativnost, flexibilita, kreativita.
Soutěžící pekli na zadaná témata v sekcích „osobní recept“, „technická výzva“ a „kreativní výzva“. Kdo soutěžní témata určil a podle čeho se vybírala?
Témata jednotlivých kol a přímo dané výrobky vybíral celý realizační tým. A věřte, že to rozhodně není jednoduché. Čas byl velmi zásadní, ale rovněž stoupající náročnost kol.
Co pro vás osobně bylo při hodnocení soutěžních výtvorů nejtěžší?
Jestliže máte velmi vyrovnané výrobky, je rozhodování neskutečně náročné a pak je důležitý každý detail. V mém případě bylo trochu těžší se oprostit od profesionálního přístupu, který je přísnější.
Je něco, co vás během soutěže překvapilo, nebo co jste si z ní odnesla?
Těch překvapení bylo plno, ať už přímo pečících, či lidských. Celý projekt Peče celá země mě mnohému naučil, neboť to byl největší televizní projekt, který jsem v televizním světě absolvovala.
Máte své oblíbené recepty a najdeme některý z nich v knize Peče celá země?
Oblíbených receptů mám plno, vlastně veškeré pečení je mou zálibou. Ale mám-li se rozhodnout pro jeden, pak zcela určitě Řezy Bedřich aSmetany.
JOSEF MARŠÁLEK - porotce soutěže
V pořadu Peče celá země jste měl úlohu porotce. Měl už jste s posuzováním práce jiných cukrářů nebo pekařů nějakou předchozí zkušenost?
Posuzoval jsem studentské, amatérské či profesionální soutěže již dříve. Nikdy však jako vedoucí člen poroty a už vůbec nikdy na deset a více kamer a před zraky miliónu lidí. Ta zodpovědnost být co nejvíce objektivní a korektní je obrovská, věřte, že tu nám nikdo závidět nemusel a nemusí.
Jak byste hodnotil zdatnost soutěžících? Myslíte si, že se i během soutěže zdokonalovali a třeba získávali na jistotě a zkušenostech?
Na naše soutěžící jsem neuvěřitelně hrdý, od castingu po poslední díl odvysílaný v televizi ušli obrovský kus cesty a také uplynul téměř rok a půl života. Měnili se nám před očima nejen jako profesionálové, ale také jako týmoví hráči, kteří si do televize prostě přišli zapéct. Rozdíl mezi tím, co se dělo v prvním a co v posledním díle, je dramaticky obrovský.
Co bylo při vašem hodnocení nejtěžší? Druhým porotcem byla paní Mirka van Gils Slavíková. Diskutovali jste o svých verdiktech?
S Mirkou jsem vůbec nediskutoval svůj pohled na věc, to hodnocení v soutěžním stanu bylo stejné, jako ho vnímal televizní divák. K věci a spontánní. Myslím všeobecně, že porotci by jeden druhého ovlivňovat neměli. Jak jinak chcete vynést nestranný verdikt?
Myslíte si, že platí, že u nás „peče celá země“?
Musím se smát, neboť poslední díl se v březnu začal vysílat, zatímco se uzavíraly hranice a náš vzdušný prostor kvůli pandemii covidu. A zatímco ve světě docházela dezinfekce a saponáty, u nás došla nejprve hladká mouka a hned po ní droždí. Zrovna nedávno jsem četl, že profesionální pekárny upekly a prodaly letos o 15 % méně pečiva. Stalo se to, co jsem před vysíláním předpovídal. Pořad Peče celá země rozpekl náš národ stejně jako jinde ve světě.
Do knihy jste také přispěl svými speciálně pro ni připravenými recepty. Je mezi nimi nějaký, který jste od té doby pekl i pro sebe, své blízké nebo známé?
Jednou za čas upeču vánočku pro nás, pro rodinu či přátele v babiččině stoleté formě. To už je rituál a nemyslím, že bych ho někdy měnil. V jídle jsou vzpomínky.
PETRA BURIANOVÁ – vítězka soutěže
Jste vítězkou cukrářsko-pekařské soutěžní show Peče celá země a sama docela dost pečete, a to i poměrně složité výtvory. Setkala jste se během soutěže s nějakým zadáním, které bylo pro vás „poprvé“?
Ano. Byly to laskonky. Moje maminka je doma pekla. Viděla jsem, jak se asi dělají. Ale nikdy jsem je sama nezkusila.
Co vás motivovalo k tomu, abyste se přihlásila na casting do tohoto pořadu?
Přihlásila mě dcera. Nechtěla jsem soutěžit a už vůbec ne před kamerou, ale pak jsme si pustili originál britské verze soutěže a já to shledala jako moc laskavý a milý pořad. A tak jsem šla.
Bylo pro vás pečení „na čas“ a ještě k tomu soutěžní adrenalinovým zážitkem, který si třeba ještě někdy zopakujete?
Byla to zkušenost k nezaplacení. Člověk velmi rychle zjistí svoje slabiny i silné stránky. Ale opakovat to nebudu a nechci. Raději si ten proces sladkého tvoření užiji s hrnkem kafe a pěkně v klidu.
V knize máte spolu s dalšími dvěma finalistkami – Aničkou a Pavlínou – nejvíce receptů. Který z nich je vašemu srdci nejbližší?
Na tohle nemám odpověď. V každé receptuře je kousek mě a vždycky jsem se snažila dát do každého zadání všechno. I když teď, s odstupem času, bych všechno udělala jinak.
Co byste doporučila všem, kteří teprve chtějí proniknout do tajů této sladké a chutné záliby?
Pečte teď. Pečte hned. Vstaňte, nalistujte recept a zkoušejte. Jinak to totiž nepůjde. Cesta k úspěchu vede i přes několik totálních nezdarů.
Peče celá země © Love Productions
Pořad Peče celá země je založen na původním formátu „The Great British Bake Off“ vytvořeném společností Love Productions a distribuovaném společností BBC Studios Distribution Limited.
Správa cookies
Webové stránky používají k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a personalizaci reklam soubory cookie. Využíváním našich služeb souhlasíte s používáním cookies.