Tip na dárek: KÁVOVÁ EDICE PRO KNIHOMOLY – sleva 20 % jen do 22.11.

Recenze: Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

archiv revue
Edice ČT mi udělala radost a po necelých dvou letech vydala další díl knihy Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli. Svou babičku už nemám, tak mají tyto tituly v mé knihovně čestné místo a připomínají mi dětství.

Předmluvu ke knize opět napsal PaedDr. Jaroslav Berka, který se v ní tentokrát uvádí, že „virová epidemie přeházela naše životy a ukázala, že nastaly a opět mohou nastat okamžiky, kdy se nemůžeme spolehnout vůbec na nic z toho, co nám moderní doba přináší.“ Zmiňuje tak například šití roušek a zamýšlí se nad tím, že naši předkové byli v mnoha ohledech vyspělejší než my dnes. Následují krátké rozhovory se sedmi otázkami pro průvodce pořadem: Terezu Hátleovou, Petra Pěknice a Simonu Berkovou.

Kapitol je v knize celkem 16 a tentokrát potěší hlavně chovatele a gurmány. Zaměřují se například na skot, krůty a kachny, přítele člověka, čuníka a šunku, zeleninu, jablka, hrušky a jahody, perníky a moučníky nebo na víno a med. Tématu soběstačnosti se pak drží kosmetika a drogerie, domácí lékař nebo šikovné náhražky. Každý si zde zkrátka najde to svoje a určitě se bude kochat kvalitními fotografiemi doplňující moc zajímavé texty.

Já jsem knihu přečetla jedním dechem, zapsala si, co chci vyzkoušet a něco rovnou aplikovala v praxi. Vyrazila jsem do zahrady a nasbírala si zelené dobroty na jarní pročišťující čaj. K seznamu v knize, kde byly listy maliníku, květy sedmikrásky, listí černého rybízu i s pupeny a mladé pampeliškové listy, jsem doplnila ještě několik mladých kopřiv a na balkoně si pak vychutnala velmi zdravý nápoj.

Z receptů mě zaujal recept na staročeskou pražbu ze špaldy, domácí sýr s názvem omladinka, námořnické maso s karamelem, pomalu pečený krůtí krk, kopřivové lívanečky, bramborové placky pečené na plotně, rajská jablka jako kompot, zimní zeleninové lečo nebo karbanátky s červenou řepou. Tu jsem na rozdíl od mletého masa měla doma, tak jsem z ní připravila velmi jednoduchý a delikátní salát. Na něm se ukázalo, že není potřeba používat tisíc surovin, ale že v jednoduchosti je krása a stačí jen ty základní.

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli 2 je skvělá kniha vycházející z neméně dobrého pořadu. Ten já osobně málokdy stihnu, takže jsem ráda, že mám vše takto po kupě a už se těším, jestli vyjde i třetí díl.

Hodnocení: 90 %


Autor: Jana Langerová

Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli 2

4.0 3
399 327
IHNED odesíláme
Čeština

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

5.0 5
399 327
IHNED odesíláme
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

„Manžel je Nebesy. Žena je Zemí. Manžel je sluncem, což jej činí stálým, jako je ona jasná koule. Žena je měsícem, ubývajícím a mizejícím, ale nevyhnutelně slabým. Nebesa jsou uctívána na obloze nad námi, země je dole, špinavá a šlape se po ní.“ – citace z knihy, str. 196 –
Sbírka Millennials obsahuje její populární texty (stejnojmenná báseň má na Instagramu 1,4 milionu zhlédnutí) a hluboký pohled do lidské duše, ve kterém se najde každý z nás. Čeká i s podpisem autorky Kateřiny Pokorné na 3 výherce!
Prémiový obsah
číst více
Gabriela Končitíková se studiu odkazu Baťa věnuje sedmnáct let, je autorkou několika knih na toto téma, věnuje se přednáškové a lektorské činnosti, působí jako ředitelka Nadace Tomáše Bati.