Autorkou knihy je Sabrina Sue Daniels, gurmán, ranní ptáče a vášnivá fotografka. Po studiu archeologie se dostala k focení, absolvovala odborné vzdělání v tomto oboru a provozuje foodblog na www.sabrinasue.com. Brilantně inscenovanými fotkami, zářivými barvami a kreativními recepty pravidelně láká čtenáře ke zdravému stravování.
Tato příručka disponuje sice jen 64 stranami, a má navíc klopy, ale je nabitá informacemi a najdeme v ní vše potřebné. V úvodu nazvaném Léčivé účinky kurkumy se dozvíme základní informace a pak už následuje hlavní oddíl Recepty. Knihu uzavírají dodatečné informace O autorce, Poděkování, Rejstřík a Tiráž.
Kurkuma má snad tisíc jmen – kurkuma, žlutý zázvor, šafránové koření, žluté koření, žloutnoucí koření či curcuma. V receptech je zohledněno, zda je lepší použít prášek nebo čerstvý kořen a hned v úvodu se dozvídáme, s čím je nejlepší kurkumu skombinovat, abychom zlepšili přijetí účinných látek v našem těle; a najdeme zde i další tipy.
Recepty působí velmi přehledně – jedna strana je vždy věnována barevné fotografii pokrmu, na straně druhé následuje název, popis a počet porcí, rozpis surovin a postup přípravy. Navíc zde máme Tip – co můžeme zaměnit či obměnit podle naší chuti. Autorka je občas v receptech až příliš konkrétní – například když používá pro mě neznámou pardino čočku nebo zelený thajský chřest či limetkové listy citrusovníku Kaffir (Kaffir Lime), což považuji za mínus – u nás takové potraviny seženete jen ve specializovaných obchodech či na internetu.
Kurkuma je opravdu poklad z přírody a není problém ji využívat při běžném vaření přidáním prášku do pokrmů, já ji využívám takto již několik let, ale bylo velmi osvěžující, přečíst si recepty a využít inspiraci od někoho povolaného. Jen si představte toto meníčko – Ledové nektarinkové smoothie, Květáková polévka s kokosovým mlékem, Mrkvové špagety s pestem z citronu a kešu ořechů, Zlaté nanuky s mangem. Také se vám sbíhají sliny?
Hodnocení: 90 %
Druhou potravinou je zázvor - koření, dochucovadlo a přírodní lék.
Knížečka má sice jen 64 stran a obsahuje klopy, což může být poněkud nepraktické, ale najdete v ní praktický Obsah, poučný začátek a úvod se všeobecnými informacemi o zázvoru nazvaný Zázvor z lékárny jménem příroda a největší podíl publikace tvoří recepty. Nechybí závěrečné informace O autorce, Rejstřík a Tiráž.
Recepty působí velmi přehledně – na dvojstránce je vždy velká fotografie pokrmu, následuje název, popis a počet porcí, rozpis surovin a postup přípravy. Navíc zde máme Tip – co můžeme zaměnit či obměnit podle naší chuti. Oceňuji, že v receptech se vyskytují potraviny, které jsou běžně k dostání i v menších obchodech.
Celá edice Zdravá kuchyně na mě působí velmi elegantně a vzdušně a vůbec nevadí, že patří k tenčím knihám. Myslím, že v receptech si najde něco každý – zastoupeny jsou polévky, dipy, maso, ryby, sladké pokrmy i nápoje. Pokud máte rádi říznou chuť zázvoru nebo teprve přemýšlíte o jeho zařazení do svého jídelníčku a nejste si jisti, jak to udělat, měli byste sáhnout právě po této šikovné knize!
Hodnocení: 95 %
Třetí potravinou je avokádo. Jako ostatní knihy z této edice, Kurkuma a Zázvor, i Avokádo má jen 64 stran a obsahuje klopy, ale úplně to stačí. Publikace je velmi přehledná – najdeme zde Obsah, úvod s obecnými informacemi zvaný Úžasné ovoce jménem avokádo a dále hlavní část, tedy Recepty. Namátkou podráždím vaše chuťové pohárky názvy jako Studená zeleninová polévka gazpacho, Wrapy s krůtou a avokádem, Mexické taco mušle, Krém s pomeranči a avokádem. Na závěr nechybí praktické oddíly O autorce, Rejstřík a Tiráž.
Recepty působí velmi vzdušným dojmem – na dvojstránce je vždy velká fotografie pokrmu, následuje název, popis a počet porcí, rozpis surovin a postup přípravy. Navíc zde máme Tip – co můžeme zaměnit či obměnit podle naší chuti. Oceňuji, že v receptech se vyskytují potraviny, které jsou běžně k dostání i v menších obchodech. A líbí se mi, že se zde autorka rozepsala v úvodu a představila nám daný pokrm nebo poradila s použitou surovinou.
Avokádo je botanicky ovoce, plod hruškovce přelahodného, a je jen dobře, že se dá koupit v běžných supermarketech a my tak máme možnost využít jeho léčebnou sílu na talíři. Autorka nám poradí, jak ho nejlépe využít a jak s ním zacházet, abychom si jej vychutnali co nejlépe. Tak pusťte i do své kuchyně toto víceúčelové ovoce s oříškovou chutí!
Hodnocení: 95 %
Autor: Iva Lutonská