Začalo to úplně obyčejným konkurzem na projekt Peče celá země před pěti lety, na jehož základě jsem dostala nabídku tento pořad společně s Vaškem Koptou moderovat. Tenkrát mi tenhle formát až tak moc neříkal, doma jsem pekla možná jednou do roka, a i když jsem v dětství mamince často při pečení pomáhala, místo pečení buchet a koláčů jsem spíš byla zaměřená na zpívání, tancování a blbnutí na jevišti. Když jsme ale dotočili první řadu Peče celá země, tak mě to tak vtáhlo, že jsme si po jeho skončení doma s přítelem řekli, že bychom mohli divákům nabídnout náš vlastní formát, kde se vysvětlují úplné základy pečení.
Vznikl tedy pořad Čas na Te.Be, do kterého přijal pozvání i můj kolega Josef Maršálek a ten mě a diváky začal učit péct. Hodně nám tehdy nahrál covid, protože se všude zavřely ateliéry a studia, nikde se nemohlo točit, takže jsme si udělali studio u nás doma a postupně jsme natočili 81 dílů. Byla to úžasná jízda, při které jsme napekli kvanta vynikajících dobrot, a tak nás logicky napadlo, že bychom mohli vydat i kuchařku. A vidíte, už máme za sebou druhý díl Času na pečení a já jsem šťastná, že naše knihy dělají lidem takovou radost. Chodí nám spousta pozitivních zpráv a ohlasů, kdy si lidé chválí jednoduchost a srozumitelnost receptů. Píšou, že díky nim je pro ně pečení hračka a hlavně to, co upečou, všem chutná.
Co je pro vás těžší – péct nebo hrát?
Herectví dělám odjakživa a mám ho pod kůží. To pečení se v mém životě objevilo relativně nedávno. Každopádně mě oslovilo a dnes je to pro mě báječný relax, ale i dovednost, ve které se mám stále co učit.
Každopádně kdyby za mnou před lety přišly děti, že chtějí narozeninový dort, pravděpodobně bych zamířila do cukrárny. Dneska už si nasadím zástěru, dám holkám vybrat, který dort chtějí, pak se zavřu do kuchyně a pustím se do díla. A musím uznat, že to zatím vždycky všem chutnalo.
Takže na vaši otázku asi odpovím, že pro mě není těžké ani hrát, ani péct. Asi nejtěžší by pro mě bylo, kdybych měla péct před plným hledištěm a na čas, jako třeba naši soutěžící v Peče celá země, to by mě určitě nenechalo úplně klidnou.
Necháváte výběr receptů do pořadů a knih o pečení čistě jen na Josefovi nebo tvoříte koncept společně?
Koncept tvoříme určitě společně, tzn. doprovodné texty, obsah, kde, co a jak, ale ohledně receptů mám rozum. Josef je profesionál a má obrovský talent na stavbu receptů. Vždycky, stejně jako fanoušci našich kuchařek, musím obdivovat, jak dokáže srozumitelně a jednoduše stvořit recept i mnohdy komplikovaného dezertu. Do toho mu zatím nekecám. I když u druhého dílu už jsem byla troufalejší. Jsem totiž velký milovník moderních alternativ v pečení, takže ráda zkouším ty všelijaké moučníky bez mouky, lepku apod. Takže v druhé knize už mám jednu celou kapitolu těchto dobrot. Ovšem opět zpracovaných Josefem tak, aby to upekl každý a hlavně, aby to chutnalo!
Který recept z nové knihy Čas na pečení 2 je pro vás osobně TOP? Po jaké delikatese byste se mohla, jak se říká, utlouct?
Jak už jsem říkala, já jsem na ty odlehčené typy dezertů. Takže pro mě určitě top tvarohový makovec bez mouky, to je geniální věc, pro děti třeba jogurtové nanuky s ovocem, koláč z žervé, nebo miluju ty naše rychlovky do 30 minut, ty v neděli jako když najdete. Třeba dokonalé palačinky jako z grandhotelu, se slaným karamelem, nebo koláč z kondenzovaného mléka, anebo pudinkový zázrak, to je skvělá buchta a takhle bych mohla pokračovat dál a dál.
Text: Markéta Bolfová
Foto: Foto: Martin Bílek
Herectví dělám odjakživa a mám ho pod kůží. To pečení se v mém životě objevilo relativně nedávno. Každopádně mě oslovilo a dnes je to pro mě báječný relax, ale i dovednost, ve které se mám stále co učit.
Každopádně kdyby za mnou před lety přišly děti, že chtějí narozeninový dort, pravděpodobně bych zamířila do cukrárny. Dneska už si nasadím zástěru, dám holkám vybrat, který dort chtějí, pak se zavřu do kuchyně a pustím se do díla. A musím uznat, že to zatím vždycky všem chutnalo.
Takže na vaši otázku asi odpovím, že pro mě není těžké ani hrát, ani péct. Asi nejtěžší by pro mě bylo, kdybych měla péct před plným hledištěm a na čas, jako třeba naši soutěžící v Peče celá země, to by mě určitě nenechalo úplně klidnou.
Necháváte výběr receptů do pořadů a knih o pečení čistě jen na Josefovi nebo tvoříte koncept společně?
Koncept tvoříme určitě společně, tzn. doprovodné texty, obsah, kde, co a jak, ale ohledně receptů mám rozum. Josef je profesionál a má obrovský talent na stavbu receptů. Vždycky, stejně jako fanoušci našich kuchařek, musím obdivovat, jak dokáže srozumitelně a jednoduše stvořit recept i mnohdy komplikovaného dezertu. Do toho mu zatím nekecám. I když u druhého dílu už jsem byla troufalejší. Jsem totiž velký milovník moderních alternativ v pečení, takže ráda zkouším ty všelijaké moučníky bez mouky, lepku apod. Takže v druhé knize už mám jednu celou kapitolu těchto dobrot. Ovšem opět zpracovaných Josefem tak, aby to upekl každý a hlavně, aby to chutnalo!
Který recept z nové knihy Čas na pečení 2 je pro vás osobně TOP? Po jaké delikatese byste se mohla, jak se říká, utlouct?
Jak už jsem říkala, já jsem na ty odlehčené typy dezertů. Takže pro mě určitě top tvarohový makovec bez mouky, to je geniální věc, pro děti třeba jogurtové nanuky s ovocem, koláč z žervé, nebo miluju ty naše rychlovky do 30 minut, ty v neděli jako když najdete. Třeba dokonalé palačinky jako z grandhotelu, se slaným karamelem, nebo koláč z kondenzovaného mléka, anebo pudinkový zázrak, to je skvělá buchta a takhle bych mohla pokračovat dál a dál.
Text: Markéta Bolfová
Foto: Foto: Martin Bílek