Bílá Voda je pustá vesnice ukrytá ve stínu hor v pohraničí. Kdysi sem přicházely zástupy poutníků vyprosit si pomoc u zázračné sošky Panny Marie. Dnes sem přijíždí Lena Lagnerová, která se zde snaží schovat před svou minulostí. Místo kláštera s početnou řeholní komunitou tady ovšem nachází jen pár řádových sester, vedených svéráznou řeholnicí Evaristou. Ta se v Bílé Vodě objevila o poslední zářijové noci roku 1950, kdy komunistický režim odvlekl v rámci Akce R všechny řádové sestry do sběrných klášterů. Mladá Evarista tenkrát odmítla návrat do civilního života. Obdobně jako ostatní řeholnice ji nasadili na nucené práce a zakusila ponižování v komunistickém kriminálu. Její věznitelé ovšem její vírou ani věrností řeholi neotřásli. Naopak. Upevnilo s v ní odhodlání, aby se jim postavila. To ale znamenalo nutnost postavit se také režimu zaprodané církvi… Lena, probírající se písemnostmi bělovodského kláštera, však brzy zjišťuje, že tím Evaristin dramatický příběh teprve začíná, a záhy také pochopí, že démoni obcházející minulost místních řeholnic nezmizeli, a navíc jsou součástí i jejího vlastního osudu.
Životice: malá vesnice uprostřed Těšínského Slezska. Po Mnichovu zabrána Polskem, po 1. září 1939 se jako dobyté území stává součástí Říše. Během války zde tudíž panovaly zcela jiné poměry než v protektorátu. Probíhala tu největší germanizační akce v Evropě. Kdo se nepodvolil, byl vysídlen nebo skončil v lágru. Účast na veřejných popravách byla povinná. Stanný soud zasedal téměř nepřetržitě – často přímo v bloku smrti nedalekého koncentračního tábora Auschwitz (Osvětim). Starosta Životic zaujal jednoznačný postoj: pěstoval vřelé vztahy s nacistickými pohlaváry a s obyvateli obce začal mluvit německy. V atmosféře všudypřítomného strachu se Životičtí snažili vydržet do konce války. Nepodařilo se jim to. V noci ze 4. na 5. srpna 1944 zastřelili partyzáni v místním hostinci tři příslušníky gestapa. Následovalo tragické ráno 6. srpna, během kterého gestapo zavraždilo šestatřicet mužů ze Životic a okolí. Někteří z nich zemřeli před očima svých blízkých. Jiní opodál, protože je gestapáci nutili běžet. „Zastřelen na útěku“, stálo pak v hlášení. Podle velitele zásahu Guida Magwitze to měla být „krvavá msta za zavražděné kamarády“. Pojal ji vskutku důkladně, protože odvetné akce pokračovaly až do února 1945. Během nich zemřeli další lidé, desítky jich byly odvlečeny do koncentračních táborů. Vrátili se čtyři. Vzhledem k počtu obyvatel patří Životice k nejpostiženějším obcím na území České republiky. A přece jejich tragédie upadla v zapomnění.
Karin Lednická ten příběh znovu přivádí k životu. Kombinuje přepis vyprávění pamětníků a dokumentární část, při níž čerpá z pečlivých rešerší. Text doprovází bohatá obrazová příloha, která podtrhuje autentičnost zaznamenaného.
Ohněm a kouřem voní nová kniha „Grilování, tipy a postupy krok za krokem.“
Za kvalitou tohoto precizního průvodce grilováním stojí oblíbení autoři kuchařských knih, Roman Vaněk a jeho žena Jana.
Kuchařka vychází v nové edici „Recepty pro každého“ a standardně obsahuje tipy na grilování a jednoduché recepty, kterých je více než stovka. Nově však přináší odpovědi na nejčastější otázky kolem grilování, na které se lidé ptají.
Je lepší gril na dřevěné uhlí nebo na plyn? Jaké je nejlepší koření? Jaké maso je nejlepší na gril? Jaká je nejlepší marináda? Grilovaná zelenina? Vepřová krkovice na grilu? Nevím, jak grilovat burgery, jak nevysušit kuře na grilu… Zkrátka a dobře, k tomu, jak lépe grilovat, stačí tato kniha.
Napsal Roman Pavela s předmluvou Filipa Čapky
Vždy jste chtěli svá vypěstovaná rajčata, ale nevíte, jak na to? Anebo nějaké záhonky máte, ale květák neroste, cukety od květu zahnívají a brambory jsou flekaté? A možná už pár let pěstujete i hrdě konzumujete vlastní zeleninu, ale stejně byste se chtěli leccos přiučit.
Pro všechny zmíněné případy je tu kniha Zeleninová zahrádka polopatě, která vás od A do Z provede vším potřebným. Naučíte se zakládat záhony, sázet zeleninu, udržovat kompost, připravovat správná hnojiva i postřiky, a to hezky přírodně a bez chemie. A ještě se dozvíte, které odrůdy jsou nejoblíbenější, odkud k nám která zelenina přišla a třeba jak moc jsme mrkvosoběstační. Jílovitá půda, dřepčíci, mšice ani nedostatek živin vám už úrodu nepokazí.
Publikace vychází z oblíbeného pořadu
Polopatě , autorem je Roman Pavela, známý český botanik a vědec z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, spoluautorem je herec a moderátor pořadu Filip Čapka.
Kouzelné čtení je unikátní výukový systém, který vám přináší spoustu informací a zábavy. Stačí, když se lehce dotknete tužkou obrázku nebo textu, ozve se příslušná informace, zvuk nebo hudba. Tato interaktivní Elektronická tužka vám umožní zažít vždy něco nového. S Elektronickou Albi tužkou můžete plně využívat všechny výrobky označené logem Kouzelné čtení.
Sada Albi tužka s knihou Lidské tělo obsahuje: Elektronickou Albi tužku, knihu Lidské tělo, nabíječku, USB kabel, Průvodce Kouzelným čtením, 10 kusů samolepek MP3 přehrávače, 10 kusů samolepek ovládání hlasitosti a Audio blok.
Technická specifikace: 16GB paměť, USB kabel, vysokorychlostní připojení, Li-ion baterie, vestavěná dobíjecí 365 mA / 3,7 V, nabíječka, 500 mA / 5V, kompatibilní s OS Windows.
Kniha hravých listů je zaměřena především na děti od 5 do 8 let. Volně navazuje na Čtyřlístek pro předškoláky.Děti budou při práci s touto edukační knihou prohlubovat zábavnou formou své tvořivé schopnosti. Budou plnit různé úkoly a procvičovat se v grafomotorice, logickém uvažování, představivosti a dalších dovednostech. Malí školáci tady kromě pracovních listů s rozmanitými úkoly najdou rovněž komiks, pohádky č japonské origami. Tato publikace tedy výborně poslouží každému malému školákovi k procvičení jeho dovedností z prvních tříd základní školy. A samozřejmě zde na děti čekají čtyři průvodci - kamarádi ze Čtyřlístku. Spolu s Fifinkou, Pinďou, Bobíkem a Myšpulínem si děti užijí skvělou zábavu.
Co kdybyste měli doma knihu, díky které jednoduše uvaříte zdravé jídlo na 2 dny? A během jednoho vaření připravili rovnou 2 hlavní chody, polévku, svačinu a třeba i večeři. Tento unikátní systém s nápaditými recepty vám dodá do kuchyně spoustu inspirace na zdravá, a přesto jednoduchá a chutná jídla.
Tato kniha obsahuje 19 plánů s jídly na 2 dny. Tedy skoro měsíc a půl nových receptů a inspirací, které vám ušetří moře času. Nakoupíte jen pár surovin podle připraveného nákupního seznamu. Z nich vytvoříte hlavní jídla, polévky, pomazánky, večeře, a to během jednoho vaření, kdy je vše zjednodušeno. Od použitých hrnců až po výsledný pokrm. Další den už nemusíte vařit, špinit další nádobí, a hlavně neustále přemýšlet, co nového uvařit. To je sen všech kuchařek.
Zdravě se najíst, využít už připravené nápady a mít vždy po ruce něco zdravého, do čeho se s chutí zakousnete…
V této kuchařce najdete naprosto snadné postupy, při kterých se více jídel vaří v jednom hrnci, a základ pro přípravu hlavního chodu se využije např. na snadnou pomazánku ke svačině. A to vše se skvělou chutí a nápadem! Navíc jsou všechna jídla bez cukru, z běžně dostupných surovin a lehce stravitelná. S touto knihou zjistíte, že zdravé stravování není časově náročné, takové jídlo může skvěle chutnat, krásně vypadat, a hlavně vám ušetřit čas, protože každodenní vaření už bude minulost.
Co si uvaříte a na čem pochutnáte?
Kniha je tvořena z poloviny bezmasými pokrmy a v polovině si pochutnáte i na hovězím, kuřecím nebo krůtím masu.
V knize najdete například tyto plány:
- Mexické dny
- Pórkové menu
- Kukuřičné lupínky v hlavní roli
- S vůní Indie
- Květákové dny
- Celerovo-jablečné menu
- Bramborový nášup
- a mnoho dalších…
A pochutnáte si nejen na těchto receptech, které připravíte během jednoho vaření:
- Zapečené špagety s rajčaty
- Mrkvová pomazánka
- Celerová polévka s medovou hruškou
- Palačinky s cottage sýrem
- Grilovaný sýr s hranolky
- Zapečené brambory s houbami
- Tomatová polévka s mozzarellou
- Zelné trhánky
- Papriková pomazánka
- a mnoho dalších…
Jako bonus obsahuje tato kniha recept na zdravý chleba bez kvasnic a kynutí, který rychle upečete z pár surovin kdekoliv. Potřebujete jen pár surovin, trouba a chleba se spoustou vlákniny, který opravdu chutná jak chleba, budete mít do hodiny na stole. Krásně voňavý s kmínem a křupavou kůrkou.
Vyzkoušejte, pochutnejte si a dejte ochutnat i svým blízkým, protože zdravé jídlo je cestou k otevřenému srdci.
Břicháč Tom je autor, nadšený kuchař, motivátor, ale taky obyčejný kluk z Valašska, který zhubl téměř 30 kg a snaží se ukázat lepší a zdravější cestu i ostatním.