Jak jsme si prozradili v úvodu, vegani nejí nic, co obsahuje něco živočišného. Rostlinná strava nezahrnuje jen ovoce a zeleninu (a zdaleka pak ani pouze trávu, na což narazíme v mnoha vtípcích směřovaných na vegany 🙂). Na výběr je z mnoha rozličných věcí a jídelníček může být bez problému plnohodnotný. Tento životní styl ovšem není jen o jídle. Týká se i módního průmyslu (kůže, vlna), kosmetiky a léčiv (testování na zvířatech), zábavy (využívání zvířat v cirkusech), nesouhlasu s pochybnými praktikami myslivců (norování), nepodporování množitelů domácích mazlíčků, kteří na nich vydělávají a dalších.
Primární důvod je morální a etický – prozření, nesouhlas s chováním ke zvířatům, láska ke zvířatům bez rozdílu a soucit s nimi. Zacházení s živými bytostmi napříč mnoha sférami – ve velkochovech, v myslivosti, cirkusech, zoo, pokusných laboratořích atd. – neodpovídá možnostem ve vyspělých státech 21. století. Podmínky, v nichž nuceně musejí přežívat tzv. hospodářská zvířata, jsou nehumánní, zvířata jsou člověkem uměle vytvořena s vědomím, že uspokojí něčí chuťové buňky. Nenásilně a pravdivě to vykresluje titul Skutečný život hospodářských zvířat ilustrátorky Leny Zeise. Pro testování existují jiné metody a pokusy na zvířatech jsou jen jednou z variant. A takto můžeme v poodhalování využívání zvířat pokračovat dále. Někteří lidé si toto plně uvědomují a udělají krok, který není nijak těžký – přestanou tento byznys podporovat.
K vyjmenovaným pohnutkám se pak přidruží ohled na zdraví – zlepšení zdravotního stavu poté, co se tělo očistí od látek v živočišných potravinách, zaznamenala řada veganů – anebo ekologii.
Přejde-li někdo na rostlinnou stravu, bývá to pro jeho rodinu či známé šok a mnohdy se to sejde s nelibostí. Proč je okolí tolik zaskočeno, vysvětluje česká psycholožka Eva Grestenbergerová ve své knize Zvířata jsou k sežrání.
V minulém roce vyšla skvělá příručka dlouholetého vegana Pavla Houdka – Jak na veganství. Užitečná je v mnoha ohledech. Podává podrobné informace o vitamínech, které by si měl každý vegan hlídat, a o tom, co nevynechávat z jídelníčku. Rovněž srozumitelně vysvětluje tento životní styl široké veřejnosti.
To, že se rostlinně se stravující nemusejí v jídle omezovat, dokazuje řada kuchařek. Pro někoho je lepší sáhnout po kuchařkách českých autorů jako například:
Vegan recepty Hravě a zdravě všestranně nadané Moniky Brýdové,
Zdravě jíst sympatické Lenky Špaček,
Luštěniny ze Svatojánu optimistické Evy Francové,
Tak trochu jiná kuchařka kulinářky Camie a její maminky,
Atlas polévek šéfkuchařky Světlany Synákové.
Jiný se raději seznámí s recepty zahraničních kuchařů:
Lahodně s Ellou Veganská kuchařka – Ella Woodward,
Super jednoduché veganské sýry – Janice Buckingham,
RAW veganské nepečení – von EUW Emily.
Chcete-li se dozvědět více o fauně, ponořte se do úžasného čtení Pozoruhodných objevů ze světa zvířat autorů Ingrid Newkirk a Genea Stonea. Zjistíte, že zvířata disponují ohromující inteligencí, empatií a vynikají v komunikaci. Předmluvu napsala Mayim Bialik, neurobioložka a protagonistka seriálu Teorie velkého třesku.
Tematicky s tím souvisí i publikace Mrtvá zóna Philipa Lymberyho, který je univerzitním profesorem a ředitelem jedné z největších mezinárodních organizací pro ochranu hospodářských zvířat. Dostatečný přísun informací získáte i z knih německého lékaře Ruedigera Dahlkeho. Věnuje se celostní psychosomatice a psychoterapii. Zaujmout vás mohou například e-knihy Tajemství životní energie ve veganské stravě či Stávám se veganem.
O svém přechodu na rostlinnou stravu vyprávějí i dva bratři – Matt a Phil Lettenovi. Vodka je veganská je vtipně a s nadhledem napsaná kniha mužů, kteří mají v oblibě živé tvory a chtějí být zdraví a v kondici.
-mar-