Roman Vaněk představil v Domě knihy své novinky

archiv revue
V listopadu byl hostem Domu knihy český kuchař, popularizátor oboru gastronomie a autor mnoha úspěšných kuchařek Roman Vaněk.Představil zde své dvě nejnovější knihy - Pražskou kuchařku a Jídlo s.r.o.
V listopadu byl hostem Domu knihy český kuchař, popularizátor oboru gastronomie a autor mnoha úspěšných kuchařek Roman Vaněk.Představil zde své dvě nejnovější knihy - Pražskou kuchařku a Jídlo s.r.o.


První kniha se věnuje technologickému postupu přípravy pokrmů. Byl jste překvapen, když jste popisoval, jak se v továrnách zpracuje to, co nám poté přistane na talíři?Jídlo s.r.o. je pro mě naprosto zásadní kniha, stejně jako ten pořad. Z toho pořadu mám velkou radost, protože má poslední dva roky asi 25 milionu zhlédnutí. Začalo to vlastně celé tím, že mi šestiletá dívenka v našich kurzech vaření řekla, že se kuřátko narodilo v Kauflandu. To byl pro mě takový první významný moment. Pak jsem se dozvěděl, že jsou kravičky fialové, že se do čokolády přidává smetánka. Nedává se tam smetánka, je to kravina. Gastronomie je exaktní, spočitatelná věda. Tam nejsou náhody, na náhody tady má licenci jeden jediný člověk. Ládík, samozřejmě. Pak jsem si uvědomil, že už jsme úplně zapomněli, jak se věci dělají. Proto jsem přišel s touto knihou, abych lidem ukázal, jak se věci dělají. Chtěl jsem tu knihu udělat tak, aby jí rozuměli děti, ale i rodiče.

Jídlo s.r.o. je také pořad na Streamu. Mě by zajímalo, jestli se vám stalo, že vás nějaká ta fabrika nepustila na to natáčení?
Nedokážu vám říct, co je vede k tomu, aby nás nepustili dovnitř. Nicméně většinou nás do těch fabrik pouštějí, když nás nepustí, mají objektivní body, proč to udělat nechtějí. Já jsem rád, že nás ty fabriky stále více pouštějí k sobě a nechají nás natočit téměř všechno. V tom pořadu nejsem placený, není to tak. Mě živí jiné věci, ale ne tento pořad. Tady vystupuju jako průvodce, jako herec. Já jsem téměř 17 let působil v Brazílii a tam měli podobné starosti jako tady u nás. Pak se to změnilo a fabrikanti začali brát lidi k sobě do výroby, aby viděli, o co jde. Aby padal tabu. Já si myslím, že to samé by měli dělat fabrikanti i u nás stále více. Když lidé uvidí, jak funguje výroba, tak si možná budou jídla více vážit.

V knize se často mluví o tom, jaká zvířata jsou zabíjena humánním způsobem. Na druhou stranu se nás valí svědectví ochránců zvířat, že to tak není. Kde je teda ta pravda?
Samozřejmě je nesmírně důležité, že existují lidé, kteří chrání přírod. Nicméně existují ochránci přírody, takoví ti biomuži a bioženy, přivazují se ke komínům. To je extrém. Všechno, co je ultra doprava nebo doleva, je špatně. Možná by bylo dobré, aby tyto lidi ty fabriky pustili dovnitř, aby si vyslechli, jak to funguje. Jatka potřebují prodat dál, co nakoupí. Když koupí zvířátko, tak ho potřebují porazit a zpracovat tak, aby ho prodali dál v co nejlepší kondici. Maso osahuje také hodně vody, což jsou peníze. Úkolem jatek je prodat maso s co největším obsahem vody. To maso pak váží daleko více. Když vystresuju zvíře před porážkou, okamžitě do něj stříkne adrenalin, a když dojde k porážce tak z toho masa v té křeči odteče voda. V této zemi dochází k 360 tisícům vepřových porážek ročně. Když to zvíře vystresujete, pustí moc vody. A na těch jatkách to funguje úplně stejně, oni si nemohou dovolit, aby to zvíře stresovali.

Besedu moderoval: Filip Šimeček 




Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština
Pražská kuchařka
Čeština

Pražská kuchařka

3.0 1
999 859
Vyprodáno
Čeština

Jídlo s.r.o.

5.0 2
399 343
Vyprodáno
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

Na první pohled mě uchvátila obálka a anotace knihy mi slibovala přesně to, v co jsem doufala. A taky jsem to dostala, dokonce mnohem víc. Žádné takové fantasy jsem ještě nečetla, a to jsem celkem zvyklá na krvavé scény z různých severskýchPro citlivé povahy, kterým vadí násilí a explicita to určitě není. Autorka se s tím opravdu nepáře a pěkně vám to rozpitvá, stejně jako Nita pečlivě pitvá mrtvoly nepřirozených.
V pondělí 16. prosince jsme měli v Domě knihy vzácného hosta. Do Ostravy přijel na besedu MUDr. Tomáš Šebek, který zde představil svou knihu Objektivní nález: Moje nejtěžší mise.
Vyhrajte TraDiář 2025, který je určen pro všechny milovníky tradic, hodí se do každé rodiny – pro maminky, babičky i pro ty, kteří děti nemají. Pro všechny, kteří rádi používají tištěné diáře a chtějí se dozvědět něco víc a pomocí tradic se znovu napojit na přírodu a komunitu lidí kolem sebe. Čeká na 4 výherce!
Prémiový obsah
číst více