Ve své praxi se zabýváte funkční medicínou zaměřenou na léčbu zánětu a s ním souvisejících chronických civilizačních nemocí. Je to s námi opravdu tak špatné?
Ze své praxe vím, že dva ze tří pacientů mají v těle chronický zánět. Téměř nikdo z nich to netuší.
Jak taková situace nastane?
Ve chvíli, kdy nás imunitní systém začne chránit proti toxinům a škodlivým látkám ve stravě, vodě nebo ovzduší, spustí se v našem těle zánět. Jako přirozený biologický proces reaguje na vnější podněty tak, abychom zůstali zdraví. Problém nastává tehdy, když v těle přetrvává a přechází do chronického stavu. V knize Zánět - skrytý zabiják jsem popsal, že kaloricky bohatá, ovšem na živiny a antioxidanty chudá strava zvyšuje v současné společnosti tendenci k často neviditelnému zánětu a s ním spojeným autoimunitním nemocem, alergiím, cukrovce, obezitě, oběhovým potížím, psychickým poruchám nebo nádorovým onemocněním. Z praxe vím, že po vynechání potravin, na které může tělo být citlivé nebo přímo alergické, netrvá dlouho a lidé se začnou cítit mnohem lépe.
Opravdu si lze pomoci od zánětu v těle jídlem?
Vaření je můj koníček, léta vedu kuchařské kurzy, takže mám bohaté zkušenosti, které opírám o moderní vědecké poznatky.
Co vaše kniha sděluje?
Jídlo je informace, kterou předáváme našemu tělu. Popisuji srozumitelně popsané principy protizánětlivé stravy a nabízím svoje originální a nutričně vyvážené recepty, které splňují její zásady. Celá kniha je úplným návodem, který lidem pomůže sestavit si vlastní jídelníček z potravin působících protizánětlivě a snižujících riziko chronických nemocí.
Je určena jenom těm, kteří o svém zánětu vědí?
Je pro všechny, protože jak jsem uvedl, většina lidí netuší, že v sobě nějaký zánět nosí. Už v knize Zánět – skrytý zabiják jsem připravil test, podle kterého to každý pozná. V publikaci Stravou proti zánětu, která na ni volně navazuje, jsou recepty pro všechny příležitosti, předkrmy, přílohy, saláty, polévky, hlavní jídla bezmasá i s masem a dezerty.
Pokud jde o zánět, jsou na tom třeba vegetariáni lépe než jedlíci masa?
V podstatě neexistují žádné kvalitní studie prokazující, že veganství či vegetariánství je zdravější než konzumace masa. Pokud však vegetariánství znamená jen vyloučení masa a jeho nahrazení sacharidy, nekvalitními oleji, sójou, polotovary, pečivem a sušenkami, jsou na tom vegetariáni hůř.
Jaké jsou tedy hlavní principy protizánětlivé stravy?
Je jich víc a uvedu alespoň dva. Moderní konzumace pšenice už přesahuje veškerá očekávání. Spousta lidí si k snídani dává toast anebo cereálie, k obědu těstoviny, knedlíky či pizzu. Další problém je sója. Doporučuji konzumovat ji maximálně dvakrát týdně, hlavně mužům, u kterých při větší konzumaci může dojít ke snižování počtu spermií. Řadu doporučení mám i pro sójové výrobky, například tofu.
A co naopak ano?
Třeba avokádo, šruchu, zdravé oleje a ořechy, makrely a všechno ostatní, o čem je moje kniha.
Text: Michael Schubert
Foto: Archiv Nakladatelství EMINENT
Správa cookies
Webové stránky používají k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a personalizaci reklam soubory cookie. Využíváním našich služeb souhlasíte s používáním cookies.